Ultimele știri

Vecernia Unirii la Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” – Soroca

În felul acesta, preotul paroh Huluță Saftiuc Sorin-George, împreună cu Consiliul Parohial, enoriașii parohiei și oaspeții prezenți, au adus un omagiu înaintașilor pentru contribuția adusă la formarea poporului român.

 

La 24 ianuarie 2022, s-au împlinit 163 de ani de la Unirea celor două  Principate Române, Moldova și Țara Românească (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află azi Palatul Patriarhiei.

 

Noul stat astfel creat a militat pentru recunoaşterea graniţelor şi statalităţii sale, fapt realizat în anul 1861, când acesta capătă numele de România, stat recunoscut de Marile Puteri.

 

Programul evenimentului a debutat cu Slujba de TeDeum ce se săvârșește la sărbători naționale comemorative și a continuat cu un program literar-muzical susținut de: cantautorul Viorel Burlacu, actorul Nicolae Jelescu, folk-iștii Victor Buruiană și Anatol Rudei.

 

Domnul Iurie Tănase, vicepreședintele Consiliului Raional Soroca a salutat organizarea acestui act de memorie și a mulțumit organizatorului pentru strădania depusă.

 

Profesorii de istorie din liceele și colegiile sorocene, Angela Zeamă, Mihail Zeamă și Vitalie Lipovanciuc au adus în cadrul activității lămuriri asupra contextului înfăptuirii Micii Uniri, personalităților implicate în acest act istoric dar și modului în care s- a produs unirea principatelor Moldovei și Țării Românești.

 

Istoricii au vorbit și despre rolul semnificativ al Bisericii Ortodoxe Române, evocând personalitățile Mitropoliților Sofronie Miclescu al Moldovei și Nifon al Țării Românești care prin acțiunile lor au contribuit la realizarea idealului sfânt de unitate națională.

 

Evenimentul a fost mediatizat de partenerii media : TVR Moldova, Observatorul de Nord și Ziarul Nostru.

 

                                 La Mulți Ani, Români!

                                 La Mulți Ani, România!

 

 

Articol video: https://fb.watch/aLv9iLMXtY/

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Foto credit : Reporter Liudmila Talmazan – Ziarul Nostru

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img