Ultimele știri

Contribuția remarcabilă a Părintelui Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan, în studiul dinamicii relațiilor Stat – Biserică în Republica Moldova

Părintele arhidiacon Maxim Sturza, Consilier pentru Relații Bisericești Externe și cu Instituțiile Statului al Mitropoliei Basarabiei, a susținut recent prezentarea Lucrării de disertație, marcând astfel absolvirea programului de master „Istoria și cultura religiilor” al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Lucrarea sa de cercetare, intitulată „Relațiile Stat – Biserică în Republica Moldova: Cazul Mitropoliei Basarabiei de la reînființare până astăzi (1992-2023)”, a primit calificativul maxim din partea comisiei de evaluare, confirmând încă o dată abordarea veritabilă și dedicarea Părintelui Maxim Sturza în slujba Bisericii lui Hristos.

Lucrarea Părintelui arhidiacon investighează dinamicile relațiilor dintre Stat și Biserică în Republica Moldova, identificând tendințele și schimbările majore care au avut loc în această perioadă. Studiul său este esențial pentru înțelegerea modului în care aceste două entități influențează și modelează viața socială, spirituală, culturală și politică a țării. În cazul Mitropoliei Basarabiei, importanța acestei analize este amplificată, reflectând nu doar dinamica internă a Republicii Moldova, ci și interacțiunile cu influențe externe, cum ar fi relațiile cu Biserica Ortodoxă Rusă și alte culte din regiune.

Prin această lucrare, Părintele Maxim Sturza a reușit să dezvăluie modul în care identitatea religioasă și cea națională se intersectează și se negociază într-un stat post-sovietic. Metodele de cercetare utilizate în această lucrare au inclus analiza documentelor istorice și ecleziastice, studii de caz, dialoguri cu reprezentanți ai clerului și ai autorităților statului, precum și o revizuire critică a literaturii de specialitate. Aceste metode au permis o abordare multidimensională a subiectului, oferind o imagine cuprinzătoare a relațiilor dintre statul Republicii Moldova și Biserica Ortodoxă Română, prin reprezentanta sa în teritoriu, Mitropolia Basarabiei.

Comisia de evaluare a apreciat complexitatea și profunzimea cercetării, acordând lucrării calificativul maxim. Această realizare subliniază angajamentul Părintelui Maxim Sturza față de aprofundarea înțelegerii relațiilor dintre stat și Biserică în Republica Moldova și contribuția sa semnificativă la domeniul studiilor religioase și istorice.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Părintele arhidiacon Maxim Sturza conduce Sectorul de Relații Bisericești Externe și cu Instituțiile Statului al Mitropoliei Basarabiei. Prin munca sa neobosită și dedicarea exemplară, Părintele Maxim Sturza a reușit să întărească legăturile dintre Mitropolia Basarabiei și diversele instituții religioase și statale, promovând valorile spirituale și culturale ale Ortodoxiei românești și consolidând identitatea națională în contextul modern al Basarabiei.

În acest sens, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, împreună cu echipa administrativă a Centrului Eparhial din Chișinău, transmite calde gânduri de felicitare și apreciere pentru Părintele consilier Maxim Sturza, a cărui dedicare și perseverență reprezintă un adevărat exemplu pentru toți slujitorii Bisericii.

     

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img