Ultimele știri

✝ Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință

ÎPS Părinte Mitropolit a fost întâmpinat în fața bisericii Sfântul Ierarh Nicolae de un grup de copii îmbrăcați în port național și cu flori în mână cântând „Hristos a Înviat!”.

De asemenea, în biserică, un alt grup de copii au cântat Înaltpreasfinției Sale câteva cântări pascale.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu care a vorbit despre viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a decorat pe Părintele Paroh cu Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, purtătorul de biruință.

 

Sfântul Gheorghe purtătorul de biruință este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți. Și asta încă din perioada imediată morții sale martirice. Martir și biruitor deopotrivă, figura Sfântului îmbină curajul și bărbăția mărturisirii, dar și candoarea și delicatețea milosteniei și a minunilor săvârșite de el.

Născut în zona Capadociei din tată persan Gherontie și mama capadociancă Polihronia, tânărul Gheorghe a primit în casa părinților o aleasă educație religioasă creștină. A ales să intre în serviciul militar în timpul împăratului roman Dioclețian. Acest împărat, vestit anti-creștin a elaborat politici largi de epurare a creștinilor.

Cu toate că devenise o figură notabilă între oficialii armatei, și-a împărțit averea săracilor, și înaintea curții imperiale a mărturisit faptul că era creștin.

Pentru că refuza să se închine zeilor este supus la numeroase torturi. A avut binecuvântarea arătării Mântuitorului care l-a binecuvântat și întărit anunțându-i vremea îndelungată a martiriului dar și marile semne și minuni care se vor lucra dacă va avea răbdarea cea sfântă.

Cuvântul său cu putere și mărturisirea fără preget a dragostei de Hristos a convins foarte multe persoane să se convertească. În umilințele sale el arăta de fapt unde stă puterea. Lumea se întreba curioasă ce este cu acest Dumnezeu al lui Gheorghe pentru care merită să-ți dai viața. Dacă merită să-ți dai viața pentru El, nu cumva merită cu atât mai mult să trăiești pentru El? Multe persoane s-au convertit, iar unele dintre ele au primit chiar cununa slăvită a martiriului.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și populari sfinți încă din antichitate. Dovada cea dintâi este numărul impresionant de biserici dedicate acestuia și distribuția lor geografică foarte largă. În primele secole după martiriul său existau deja biserici dedicate sfântului în Ierusalim, Ierihon, Beirut, Iraq, Etiopia, Egipt, Spania, Italia, Franța și Anglia.

Tot în jurul cinstirii Sfântului Gheorghe erau organizate pelerinaje la locurile legate de memoria sa. Invaziile musulmane au curmat acest obicei, însă mulți dintre soldații cruciați care luptau pentru eliberarea locurilor sfinte au mărturisit ajutorul pe care Sfântul Gheorghe l-a dat.

Atât de mari au fost semnele sale încât ordine militare întregi s-au așezat sub patronajul său, cavalerul în armură strălucitoare văzut de toată armata creștină cum conducea trupele spre victorie în timpul celei de-a treia cruciade.

La fel, foarte mulți dintre voievozii țării noastre s-au plasat sub ocrotirea Sfântului Gheorghe atunci când au luptat pentru apărarea pământului nostru, a demnității țării și a credinței noastre creștine.

 

Sursa videohttps://www.trinitas.tv/

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img