Ultimele știri

Mesajul ÎPS Părinte PETRU cu prilejul Zilei Limbii Române: Să prețuim și să propagăm frumusețea Cuvântului Românesc

Preaiubit cler, iubiți credincioși,

Binecuvântarea lui Dumnezeu ne reunește astăzi într-o ocazie sfântă pentru a celebra Limba Română, această comoară a duhului nostru, acest izvor de cunoaștere și de comuniune între pământ și cer. Într-o lume în continuă schimbare, în care vânturile ideologiilor pot părea uneori să sufle mai puternic decât vremurile noastre, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darul limbii române, un dar care ne leagă prin tradiție, prin cultură și prin credință, într-un mod profund și inextricabil.

Sărbătorind Ziua Națională a Limbii Române, nu putem să nu reflectăm asupra rolului fundamental pe care Mitropolia Basarabiei l-a avut în păstrarea, apărarea și promovarea limbii materne. Odată cu reactivarea ei din 14 septembrie 1992, a fost marcată o nouă eră de dedicare și curaj, în care a devenit clar că apărarea limbii noastre române este una din cărămizile esențiale în reconstrucția identității naționale și duhovnicești pentru poporul basarabean. Această redescoperire a identității a dus la o preocupare profundă din partea noastră pentru păstrarea și promovarea limbii române ca parte integrantă a culturii noastre, a credinței și a istoriei.

Suntem mândri să spunem că, de-a lungul timpului, Mitropolia Basarabiei a fost și rămâne poate cel mai autentic apărător și promotor al limbii române pe aceste meleaguri binecuvântate ale Basarabiei, care și-a îndemnat preoții, monahii și credincioșii mireni să își asume cu curaj și mândrie identitatea națională românească, să păstreze și să transmită cu grijă tradițiile, cultura și credința strămoșească. În fiecare slujbă, în fiecare predică și în fiecare moment de cugetare, suntem datori să afirmăm nu doar cu cuvinte, ci și prin fapte, legătura noastră neîntreruptă cu acest limbaj sfânt al inimii.

Ne bucurăm că am putut fi martori, organizatori și participanți la numeroase inițiative culturale, educative și duhovnicești în care limbajul românesc a fost glorificat și cultivat. Prin intermediul bisericilor, al școlilor parohiale și al diferitelor evenimente culturale, Mitropolia Basarabiei a încurajat mereu învățarea și folosirea limbii române ca un mijloc de comuniune duhovnicească și culturală între generații și comunități.

Astăzi, ne unim în rugăciune și recunoștință față de Dumnezeu pentru binecuvântarea limbii noastre române, pentru istoria ei plină de eroism și înflorire culturală. De asemenea, invităm pe toți clericii, credincioșii, vorbitorii și promotorii limbii române să continue să depună eforturi susținute pentru a răspândi cuvântul bun, a promova tradițiile și a întări legătura cu învățăturile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care ne călăuzește spre calea adevărului și iubirii.

Felicităm, de asemenea, toți cetățenii Republicii Moldova și ai României, precum și pe toți vorbitorii de limba română din întreaga lume, cu ocazia acestei sărbători a limbii române. Să fie o zi de bucurie, recunoștință și exaltare duhovnicească, în care ne unim în rugăciune, reafirmând astfel legătura noastră neclintită cu tradiția și valorile noastre etnice.

Cu dragoste părintească, al vostru către Domnul rugător,

ÎPS Părinte PETRU,
Arhiepiscop al Chișinăului,
Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img