Ultimele știri

Mitropolia Basarabiei și Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române, lansează proiectul „Martirul Unirii” pentru a Onora Memoria Protoiereului Alexandru Baltaga

Mitropolia Basarabiei, împreună cu Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române anunță lansarea proiectului „Martirul Unirii”, o inițiativă finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Proiectul se va desfășura în perioada iunie – octombrie 2024 și va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova.

Proiectul își propune realizarea și promovarea unui film documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 – 7 august 1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918 și martir al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Baltaga a fost propus de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei pentru a fi canonizat și cinstit ca sfânt în calendarul Patriarhiei Române.

Protoiereul Alexandru Baltaga a fost un fervent susținător al unității naționale între românii de pe ambele maluri ale Prutului și a fost singurul cleric care a votat Unirea Basarabiei cu România în cadrul Sfatului Țării. După realizarea Marii Uniri, a contribuit semnificativ la unificarea bisericilor din România Mare și a fost implicat activ în elaborarea Legii de organizare uniformă a Bisericii Române și a Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925, care a inclus și ridicarea acesteia la rangul de Patriarhat. De asemenea, a fost un important promotor al educației și rugăciunii în limba română pentru românii basarabeni, luptând împotriva politicii de deznaționalizare impusă de ruși după 1812.

Din cauza activității sale patriotice și misionare, Protoiereul Alexandru Baltaga a fost arestat, torturat și deportat de autoritățile sovietice, murind ca martir la vârsta de 80 de ani, în închisoarea din Kazan, Republica Tatarstan, pe 7 august 1941. La 10 iulie 1991, după 50 de ani de la moartea sa, a fost reabilitat de Procuratura Generală a Republicii Moldova.

În onoarea martiriului său și ca urmare a cercetării vieții sale sfinte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va vota anul acesta canonizarea Protoiereului Alexandru Baltaga, urmând ca proclamarea festivă să aibă loc în 2025, în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.

Mitropolia Basarabiei este onorată să colaboreze cu instituțiile Patriarhiei Române în acest proiect deosebit, subliniind astfel eforturile comune de a promova și de a păstra memoria personalităților care au contribuit la unitatea națională și spirituală a românilor de pretutindeni. Proiectul „Martirul Unirii” reprezintă o nouă etapă în consolidarea legăturilor dintre credincioșii români de pe ambele maluri ale Prutului și în recunoașterea sacrificiilor făcute pentru menținerea identității naționale și religioase.

Credit imagine: TRINITAS TV

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img