Ultimele știri

Întrunirea semestrială a preoților din Protopopiatul Orhei, Arhiepiscopia Chișinăului

Joi, 15 decembrie 2022, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru, preoții din Protopopiatul Orhei, Arhiepiscopia Chișinăului, s-au reunit într-o consfătuire semestrială la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sf. Ioan Botezatorul” din localitatea Ratuş, raionul Criuleni, care a avut obiectiv prezentarea lucrării pastoral-misionare​ cu tematica:​ „Preotul în fața obligațiilor sale pastorale. Mărturisire și jertfă în lucrarea preoțească.”

Ședința de lucru a debutat cu Slujba de Te Deum și o rugăciune specială de început, specifică adunărilor clericale de acest fel.

PC. Părintele Protopop Ioan Marian a prezentat un bilanț de sfârșit de an, prilejuit de activitățile desfășurate de fiecare parohie din Protopopiatul Orhei. De asemenea, fiecare dintre preoții prezenți au avut posibilitatea de a-și exprima provocările, experiențele și realizările de care s-au bucurat pe parcursul întregului an calendaristic.

În continuare, Părintele Ioan a salutat preoții celor două parohii noi din Protopopiat, făcându-le o introducere a adunării. De asemenea, le-a urat cât mai multe realizări duhovnicești, exprimându-și toată aprecierea și sprijinul în demersurile care urmează a fi înfăptuite. Părinții prezenți și-au exprimat și ei bucuria pe care o au de fiecare dată când cineva se hotărăște să vină sub aripa ocrotitoare a Sfintei Mitropolii a Basarabiei.

Alte câteva puncte de referință care au fost abordate în cadrul ședinței de Părintele Protopop sunt:

  • acțiunile cu caracter social care vor fi desfășurate în parohii, școli și spitale, pentru grupurile de persoane vulnerabile (copii orfani, bătrâni singuratici și familii cu probleme, respectiv a persoanelor refugiate ce au fost adăpostite în parohiile locale);
  • colaborarea și angajarea în proiectele susținute/desfășurate de Misiunea Socială Diaconia;
  • organizarea de pelerinaje pentru cadrele didactice și copiii din parohii, în vederea sporirii ​și zidirii spirituale;
  • discuții în vederea alegerii unei steme reprezentative instituției Protopopiatului Orhei, și a unei distincții onorifice pentru preoți și mireni;
  • necesitatea identificării unui spațiu ce va reprezenta sediul protopopiatului;
  • discuții preliminare în vederea înfrățirii Protopopiatelor Orhei și Hârlău, județul Iași.

Conform ordinei de zi, au fost discutate mai multe subiecte de o importanță majoră, care vizează și implică nemijlocit strădania fiecărui preot pentru dezvoltarea protopopiatului, respectiv pentru revigorarea vieții duhovnicești a Bisericii și a credincioșilor din spațiul basarabean.​

În încheiere, Părintele Protopop Ioan Marian a mulțumit celor prezenți, exprimându-și toată deschiderea și sprijinul pentru fiecare preot slujitor, având nădejdea că această întrunire va avea un impact pozitiv în viața fiecărei parohii.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img