Ultimele știri

137 de ani de la întemeierea Bisericii „Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena” din Cimișeni, marcați prin rugăciunile preoților de pe ambele maluri ale Prutului

Biserica cu hramul „Sfinții Mari Împărați și întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa Elena” din satul Cimișeni, raionul Criuleni, și-a sărbătorit luni, 3 iunie 2024, într-o atmosferă plină de bucurie duhovnicească, a 137-a aniversare. Evenimentul a adunat preoți și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, unindu-i în rugăciune și comuniune euharistică.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Sfânta Liturghie praznicală au participat numeroși preoți din cele două mitropolii românești, mame spirituale ale poporului basarabean.

La invitația părintelui paroh Ioan Solonaru, o delegație de slujitori din Arhiepiscopia Iașilor, alcătuită din pr. insp. Neculai Dorneanu, pr. Teodor Mihăilă, misionar protopopesc al Protopopiatului Iași III, pr. Constantin Ghervan din Parohia Brăești și pr. Constantin Rusu din Parohia Păușești, a fost prezentă pentru a sărbători acest moment de frațietate și comuniune.

Preoții din Arhiepiscopia Iașilor, veniți cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-au rugat împreună cu frații lor din Mitropolia Basarabiei, alături de pr. Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari. Părintele insp. Neculai Dorneanu a ținut un cuvânt de învățătură pentru enoriași, în care a vorbit despre viața și activitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena, subliniind importanța lor pentru credința creștină.

La festivitate, alături de numeroși credincioși, a fost prezentă și doamna primar Valentina Pisarenco, care a salutat cu multă bucurie oaspeții și le-a mulțumit pentru rugăciunile înălțate și pentru sprijinul spiritual oferit comunității din Cimișeni. „Această zi este una deosebită pentru comunitatea noastră și ne bucurăm să avem alături preoți și credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, uniți în rugăciune și în duh”, a declarat doamna primar.

În cadrul consolidării relațiilor de prietenie și colaborare, parohia Cimișeni se va înfrăți cu Parohia Scânteia, Protopopiatul Iași III, al cărui paroh, pr. Teodor Mihăilă, a fost prezent la sărbătoare. Această inițiativă contribuie semnificativ la întărirea legăturilor dintre comunitățile ortodoxe românești de pe ambele maluri ale Prutului, sub oblăduirea și ocrotirea Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel de evenimente demonstrează puterea rugăciunii și a comuniunii în întărirea relațiilor dintre frații ortodocși și întăresc legăturile spirituale și culturale între comunitățile din Basarabia și România.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Credit foto: Pr. Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img