Ultimele știri

Sărbătoare de suflet la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Stolniceni. Vizita Mitropolitului Basarabiei în satul de baștină al Mitropolitului Antonie Plămădeală

Ieri, în ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Stolniceni, Protopopiatul Hâncești, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Aceasta a fost o zi de aleasă bucurie pentru frumoasa comunitate, unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în satul de baștină al vrednicului de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală.

Autoritățile publice locale, clerici și oaspeți din întreg spațiul românesc, numeroși enoriași și o mulțime de copii au întâmpinat ierarhul încă de la primele ore ale dimineții, cu tradiționalele flori, pâine și sare. Pentru enoriași, acesta a fost un mare eveniment istoric, marcând bucuria de a păși un ierarh român pe vatra lor și împlinirea unui vis al Marelui Mitropolit Antonie Plămădeală, originar din această localitate.

Răspunsurile psaltice de la strană au fost date cu multă solemnitate de un cor de preoți din România și de un cor de copii din parohie.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Constantin Olariu, secretar eparhial, care a vorbit credincioșilor despre viața și faptele pline de credință și virtuți ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, sărbătoriți în această zi. Părintele secretar a menționat că „Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt modele de urmat pentru noi toți, prin credința lor nestrămutată și curajul de a mărturisi credința creștină în vremuri de mari încercări ale istoriei.”

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, ÎPS Petru a mulțumit Părintelui paroh Alexandru Noroșean, doamnei preotese, autorităților publice locale și tuturor credincioșilor pentru primirea călduroasă, exprimându-și bucuria și prețuirea pentru acest pas demn de toată lauda, de a reveni în sânul Bisericii Ortodoxe Române, maica spirituală a neamului românesc. Părintele Mitropolit a felicitat întreaga comunitate și pe Părintele Alexandru pentru curajul mărturisitor al identității spirituale și valorilor ortodoxe, îndemnându-i să sporească în credință și fapte bune.

La final, ÎPS Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei a adresat mai multe gânduri de felicitare către cei care poartă numele Sfinților Constantin și Elena, dorindu-le sănătate, pace și împliniri duhovnicești.

Cu acest prilej binecuvântat, Părintele Alexandru Noroșean s-a învrednicit de a primi în dar din partea Mitropolitului distincția „Crucea pectorală cu pietre scumpe”, în semn de apreciere pentru activitatea pastorală și misionară desfășurată în cadrul comunității.

La rândul lor, Părintele paroh, dimpreună cu reprezentanții Autorităților publice locale, în persoana doamnei primar, și cu enoriașii prezenți, au mulțumit ierarhului și soborului slujitor pentru vizita pastorală, mărturisind că „acesta este un act istoric și a venit vremea să pecetluim istoria cu faptele noastre, pentru copiii și urmașii noștri.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img