Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a IV-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda)

În Duminica a IV-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din capitală. Această zi liturgică, cunoscută și sub numele de Duminica Vindecării slăbănogului de la Vitezda, a fost marcată de prezența unui sobor de preoți și diaconi din cadrul Centrului Eparhial Chișinău, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

Slujba a fost îmbogățită de cuvântul de învățătură ținut de Părintele secretar Constantin Olariu, care a explicat semnificația profundă a acestei sărbători. Părintele Olariu a subliniat legătura strânsă dintre păcat și boală, evidențiată în Evanghelia Duminicii Slăbănogului: „Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău” (Ioan 5, 14). El a amintit că minunea vindecării slăbănogului este un prilej de a reflecta asupra grijii divine pe care Dumnezeu o are față de fiecare dintre noi.

„Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit în întâmpinarea acestui om paralizat de 38 de ani, oferindu-i vindecare. Mântuitorul cunoștea îndelunga suferință a slăbănogului, precum și pocăința sa sinceră, răbdarea fără răzvrătire și nădejdea neclintită. Domnul Hristos ne învață că trebuie să săvârșim binele și să arătăm iubire milostivă și ajutorare celor suferinzi, bolnavi și singuri, indiferent de moment”, a îndemnat Părintele Constantin Olariu în predica sa.

La finalul predicii, credincioșii prezenți, printre care și mulți copii, s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului.

În încheierea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a adresat un cuvânt de învățătură despre însemnătatea zilei și a binecuvântat pe toți cei prezenți. „Această evanghelie ne arată dumnezeiasca putere vindecătoare și răscumpărătoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Doctorul tuturor sufletelor și trupurilor.

Scăldătoarea Vitezda este o prefigurare a Bisericii lui Hristos, unde prin Sfintele Taine lăsate de El, se vindecă toată neputința și suferința oamenilor. Apa tulburată a Vitezdei, conform interpretării Sfinților Părinți, este apa Sfântului Botez, sfințită de Duhul Sfânt, devenind astfel baia nașterii din nou a unei făpturi vindecate și eliberate din robia demonilor, a păcatului și a morții”, a spus Părintele Mitropolit.

Această slujbă a adus multă bucurie și mângâiere sufletească tuturor credincioșilor prezenți, reafirmând importanța credinței și a iubirii milostive în viața creștină.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img