Ultimele știri

ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei, a săvârșit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a doua după Înviere (a Sfântului Apostol Toma)

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit, alături de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a doua după Înviere (a Sfântului Apostol Toma), la Paraclisul „Sfântul Ioan Teologul” din capitală. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei. 

După liturghie, Părintele secretar Constantin Olariu a rostit un profund și ziditor cuvânt de învățătură despre semnificația zilei. 

Părintele Constantin le-a spus celor adunați în Paraclis că Apostolul Toma ne învață că omul poate fi vindecat de îndoiala credinței. Așa cum Sfântul Apostol Toma s-a convins de învierea Domnului prin faptul că a atins coasta si rănile Sale, la fel și noi suntem îndemnați să credem în învierea Mântuitorului Hristos, Cel devenit Izvor al învierii fiecăruia dintre noi.

„Sfânta Evanghelie ne învață că după ce s-a încredinţat de Învierea Mântuitorului, Toma a exclamat: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. După care Iisus i-a zis: „Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut”. Doar Toma s-a atins de coasta Mântuitorului, dar noi toţi îl credem, nu mai cerem și alte dovezi.

Domnul Iisus Hristos l-a vindecat pe Toma de îndoială printr-o dovadă palpabilă, fizică, prin atingerea trupului Său înviat din morți. Sfântul Apostol Toma nu a mărturisit doar adevărul Învierii Domnului Iisus Hristos, ci și dumnezeirea Sa”, a spus Părintele Constantin Olariu. 

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Petru i-a pomenit pe cei trecuți la cele veșnice, în special pe victimele pandemiei de Covid-19. Ierarhul a vorbit despre importanța pomenirii celor trecuți la cele veșnice în a doua Duminică după Paști, dar și în celelalte mari sărbători care urmează, inclusiv Înălțarea Domnului, care este marcată în Joia săptămânii a șasea după Paști, adică la 40 de zile după Înviere. 

„Prin rugăciunile din aceste zile, Îi cerem lui Dumnezeu să-i facă părtași pe toți cei adormiți de bucuria viețuirii întru El. Totodată, Îl rugăm ca atunci când va rândui să judece întreg neamul omenesc, să facă această judecată prin multă bunătate și îngăduință față de păcatele săvârșite în această lume.

Ne rugăm pentru cei trecuți la cele veșnice, deoarece nu vedem în moarte sfârșitul vieții omului. Sufletul lor este viu, chiar dacă trupul lor este mort. Așadar, avem credința în veșnicia sufletului, în nemurirea lui după despărțirea de trup. Și să nu uităm că atunci când va rândui Dumnezeu, trupurile acestora vor învia și se vor uni din nou cu sufletul”, a explicat Părintele Mitropolit Petru al Basarabiei.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img