Ultimele știri

Hramul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” – Un Răsărit de Lumină și Bucurie Duhovnicească

O zi de sărbătoare și bucurie duhovnicească a strălucit asupra sediului Mitropoliei Basarabiei din Chișinău, în data de 9 octombrie 2023, când credincioșii au celebrat hramul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”.

Această sărbătoare însemnată pentru Centrul Eparhial din Chișinău a adunat numeroși credincioși, pelerini din toate colțurile Moldovei Mari și nu numai, care au venit să-l cinstească pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, apărătorul credinței și ucenicul iubit al Domnului.

Un grup semnificativ de pelerini din România a poposit în Basarabia cu binecuvântarea și prin organizarea Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, sub îndrumarea Părintelui Director Marin Osoianu.

În mijlocul acestor pelerini, al credincioșilor și al obștii preoțești, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Slujba a fost încununată de frumoasele cântări ale Coralei academice de bărbați „Gavriil Musicescu”.

Cuvântul de învățătură a fost rostit cu căldură și înțelepciune de Părintele Ioan Marian, Protopopul de Orhei și parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ratuș. Sfinția Sa a evidențiat înțelesul profund al Evangheliei zilei și a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul Sfântului Ioan în căutarea adevărului și iubirea față de Domnul.

În încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Mitropolit Petru a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța modelului oferit de Sfântul Ioan pentru viața creștină. De asemenea, a exprimat bucuria întâlnirii cu creștinii din dreapta Prutului, care au venit să descopere frumusețea Basarabiei și să se bucure de această zi de sărbătoare.

Părintele Mitropolit a acordat recunoaștere și apreciere specială preoților care s-au alăturat recent Mitropoliei Basarabiei, în sânul Bisericii Neamului, și au mărturisit adevărul credinței, istoriei și identității românești, cu curaj și determinare. 

La rândul lor, preoții au adus mulțumiri Înaltpreasfinției Sale pentru îndrumarea și rugăciunile sale fierbinți, mărturisind că simt o bucurie și o liniște sfântă covârșitoare, de nedescris, în noul lor cămin spiritual.

La finalul evenimentului liturgic, Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, a oferit tuturor celor prezenți iconițe, untdelemn și mir sfințit. Aceste daruri au fost aduse cu dragoste și grijă de la locurile sfinte pe care pelerinii le-au vizitat în recentele lor călătorii din Grecia și Italia. Gestul acesta a însemnat o binecuvântare dublă, oferind credincioșilor nu doar amintiri de la Dumnezeiasca Liturghie, ci și mijloace duhovnicești pentru întărirea lor în credință.

Totodată, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, echipa Centrului Eparhial din Chișinău a dăruit un prânz cald tuturor celor prezenți, în semn de generozitate și dragoste creștină. Această acțiune caritabilă a fost posibilă prin sprijinul oferit de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului.

Astfel, bucuria sărbătoririi hramului a fost împărtășită nu doar în rugăciuni și cuvinte, ci și prin gesturi concrete de iubire și solidaritate, reflectând astfel duhul creștin autentic.

Această zi de sărbătoare și comuniune duhovnicească va rămâne vie în inimile tuturor celor prezenți, întărind legăturile de credință și iubire creștină care leagă veșnic tărâmul Basarabiei de România.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img