Ultimele știri

Unitate și dragoste între clerici și mireni: Agenda importantă discutată la întrunirea preoților din Protopopiatul Chișinău

În ziua de prăznuire a Sfântului Paisie Aghioritul, conform calendarului neîndreptat, în Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Valerie” din sectorul Buicani, a avut loc o întrunire pastorală a preoților din Protopopiatul Chișinău al Arhiepiscopiei Chișinăului. Această întâlnire, organizată de Părintele paroh și consilier Valeriu Matciac, a fost un moment de încărcătură duhovnicească deosebită, aducând împreună clericii pentru a comunica și a consolida legăturile frățești, respectiv pentru a discuta noi aspecte pastorale din viața ecleziastică.

Ședința a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de clericii din Protopopiatul Chișinău, împreună cu preoții oaspeți veniți din România. Preotul inspector Gheorghe Lutic din Protopopiatul Iași II a susținut un frumos și amplu referat cu tema „Sfântul Paisie Aghioritul și cunoașterea duhovnicească“, subliniind viața, trăirea, învățăturile și harismele Cuviosului Paisie. La această prezentare au participat atât clericii cât și mirenii din parohie.

În partea a doua a întâlnirii, după agapa frățească oferită de credincioșii din parohia gazdă, Părintele Protopop Iurie Nistor a prezentat celelalte puncte de pe ordinea de zi a ședinței. De asemenea, Părintele Protopop a adus mulțumiri tuturor preoților care s-au implicat sârguincios în organizarea și coordonarea Concursului Pascal „Învierea Domnului reflectată în sufletul copilului“, desfășurat în perioada Penticostarului, evidențiind parohiile cu cei mai mulți participanți:

  • parohia „Sf. Proroc Ilie“ din Chișinău, paroh pr. Vasile Lupanciuc;
  • parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel“ din Chișinău, coordonator pr. Viorel Cojocaru;
  • parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Bubuieci, paroh pr. Andrei Deleu;
  • parohia „Sf. Mc. Ioan Cel Nou“ din Stăuceni, paroh pr. Iurie Nistor.
  • Unul dintre punctele discutate a fost și alegerea prin vot a Sfântului Ocrotitor al Protopopiatului Chișinău. Prin vot unanim a fost ales Sfântul Dionisie Erhan, a cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Suruceni. De asemenea, s-a hotărât punerea în lucru a unei Sigle a Protopopiatului.

Un alt subiect important abordat de pr. Protopop a fost legat de organizarea Festivalului „PE NASCATOAREA DE DUMNEZEU ÎN LIMBA NOASTRA SĂ O MĂRIM“, EDIȚIA I, care va avea loc la data de 31 august 2023, ora 12:00, în Parcul Public „Alunelul“ din sectorul Buicani, de către Protopopiatul Chișinău.

Din rândul artiștilor care vor urca pe scenă se numără: Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, Corala „Bazil Anastasescu“ din Târgu Neamț, România, interpretul Ion Rata și Surorile Osoianu. Festivalul este închinat Maicii Domnului și Limbii Române și își propune să promoveze și să dezvolte conștiința și identitatea creștină în rândul cetățenilor față de Biserica Neamului.

Pr. Iurie Nistor a subliniat că prin proiectele care se desfășoară în Protopopiat, se dorește să crească unitatea și dragostea atât între clerici, cât și între clerici și păstoriți. Următoarea ședință ordinară va avea loc în data de 03.10.2023, în Biserica „Sf. Mc. Gheorghe“, sector Ciocana, Preot paroh Teodor Lupanciuc.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img