În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, o zi de mare bucurie duhovnicească, comunitatea ortodoxă din orașul Ungheni a trăit un moment istoric de mare însemnătate. Prima biserică cu arhitectură românească în stil ștefanian, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfințită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului. Sfântul lăcaș, închinat Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia și Sfântului Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos, a devenit un nou loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii români de pretutindeni.
Prin osteneala Părintelui paroh Gabriel-Andrei Gherasă, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului, sărbătoarea a început în zorii zilei de 29 septembrie 2024, cu întâmpinarea solemnă a celor doi Mitropoliți care păstoresc Biserica Ortodoxă din zona istorică a Moldovei și Bucovinei. ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și PS Antonie, Episcopul de Bălți, au fost întâmpinați cu flori, pâine și sare de enoriași, împreună cu soborul slujitor.
După rânduială, a fost săvârșită slujba Sfințirii Sfintei Mese, așezându-se în piciorul ei un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Valeriu, ce a devenit astfel împreună-ocrotitor al acestui Sfânt Locaș. Mai apoi, soborul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în prezența unui mare număr de credincioși, care au făcut biserica neîncăpătoare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat importanța lăcașelor de cult în viața credincioșilor, vorbind despre lucrarea Duhului Sfânt în zidirea și sfințirea acestui nou altar: „Atunci când se zidește o biserică, Duhul Sfânt coboară asupra celor care trudesc, rugându-se și slujind, aducând binecuvântarea lui Dumnezeu peste această lucrare. Aceste sfinte lăcașuri sunt locuri de întâlnire cu Hristos, unde fiecare suflet își găsește liniștea, mângâierea și pacea, sub ocrotirea sfinților care ne veghează necontenit.”
„Duhul Sfânt lucrează în viața fiecărui creștin, iar sfințirea unei biserici este expresia concretă a eforturilor noastre comune de a ne apropia de Dumnezeu. Prin construirea acestui sfânt lăcaș, comunitatea din Ungheni a adus o jertfă, o mărturie vie a dragostei lor pentru Hristos și pentru Biserică”, a spus ÎPS Părinte Teofan, subliniind importanța sfințeniei și a efortului de a rămâne ancorați în duhul valorilor creștine.
„S-a zidit, s-a înfrumusețat și, cu puterea Duhului Sfânt, biserica s-a sfințit. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit și pe mine, și pe cei veniți de la Iași, și pe cei din localitatea aceasta să fim împreună astăzi”, a adăugat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În semn de recunoștință pentru întreaga activitate misionară și edilitară deosebită, Părintele Protoiereu Gabriel-Andrei Gherasă a primit din partea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în premieră pentru slujitorii Mitropoliei Basarabiei, „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, una din cele mai însemnate distincții ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru meritele sale în păstrarea credinței și în promovarea culturii creștine. Această recunoaștere a fost înmânată de Mitropolitul Teofan, ca un gest de apreciere și de prețuire pentru dragostea părintelui paroh față de Biserica și comunitatea pe care o păstorește.
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a luat cuvântul pentru a mulțumi Mitropolitului Teofan și Episcopului Antonie pentru participarea la acest moment istoric: „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile Sale nemăsurate, dar și fraților noștri din Moldova și Bucovina, care ne-au sprijinit cu dragoste. Părintele Gherasă este un exemplu pentru toți preoții și aș dori ca acest moment să fie începutul unei lucrări și mai mari, atât duhovnicești cât și edilitare.”
„Noi suntem mulțumiți de ceea ce Părintele Gherasă face, dar face cu ajutorul Înaltpreasfințitului Teofan, care l-a ajutat foarte mult. A avut multă răbdare și multă dragoste să construiască această biserică frumoasă și măreață”, a mai adăugat Mitropolitul Petru.
Părintele Gabriel-Andrei Gherasă a mulțumit cu emoție ierarhilor și credincioșilor pentru prezența și binecuvântările aduse în această zi istorică. „Biserica Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv este un vis mai vechi al românilor din Ungheni. Dorința de a avea un sfânt lăcaș în stil ștefanian s-a născut în urma Podului de Flori din 1991. Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, visul nostru s-a împlinit, și suntem bucuroși că am putut sfinți acest loc de rugăciune”, a declarat părintele paroh și consilier.
„Sfințirea de astăzi este dovada că Dumnezeu ascultă rugăciunile celor care se încred în El. Mulțumesc ierarhilor noștri, soborului slujitor și credincioșilor care au fost mereu alături de noi în această lucrare”, a mai mărturisit Părintele Gabriel-Andrei Gherasă, exprimându-și recunoștința față de toți cei care au contribuit la zidirea bisericii.
Ceremonia s-a încheiat cu acordarea mai multor ordine și distincții mitropolitane din partea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, ca semn de apreciere pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș. Preacucernicul Părinte Protoiereu Mihail Roșu și Preacucernicul Părinte Petrică Lehaci au fost distinși cu titlul de „Ambasadori ai Ortodoxiei și Românismului în Basarabia”, în recunoașterea contribuțiilor lor semnificative.
De asemenea, Preacucernicul Părinte Consilier Dimitrie Ursache, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, împreună cu Părinții Amariei Cosma-Sorin și Apostol Ionuț, au primit Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru clerici, iar Părintele Dănuț Chirilă, primul preot român care a slujit la Ungheni, a fost onorat cu titlul de „Paroh onorific” al acestui sfânt locaș.
Sute de credincioși din ambele țări au participat la eveniment, mulți venind de la mari distanțe pentru a lua parte la acest moment istoric.
Această zi va rămâne vie în inimile participanților ca o mărturie a legăturii neîntrerupte dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, întruchipată în frumusețea și măreția acestei biserici, ridicată spre slava lui Dumnezeu și spre mângâierea sufletelor care-i vor trece pragul.
Mai multe secvențe despre eveniment pot urmărite în materialele realizate de colaboratorii media, cărora le mulțumim:
VIDEO: La Ungheni a fost sfințită prima biserică construită ca o replică a Mănăstirii Putna