În data de 19 noiembrie curent, în Duminica a XXII-a după Cincizecime, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea ”Sf. Ap. Andrei” din or. Durlești, mun.Chișinău (Stareț PCuv. Arhim. Mitrofor Andrei CARAMALĂU).
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Petru s-a referit asupra pericopei evanghelice, în care, printre altele a menționat: “aici Hristos Domnul ne descoperă destinul veşnic al omului. Prin această pildă, Iisus, Învăţătorul nostru suprem, trimite spre noi o rază de lumină, în legătură cu ce va fi dincolo. Pentru creştini această parabolă este asemenea unei ferestre deschise spre viaţa viitoare. Sufletul omului fără credinţă, fără iubire, milă, dreptate, rupt de oameni şi de Biserică este mort. Omul care nu simte mila în faţa foamei şi a suferinţei celuilalt, este ca o fiinţă necuvântătoare, care îşi neagă demnitatea de om prin faptele sale.
Bogatul din Sfânta Evanghelie de astăzi era bogat ca foarte mulți bogaţi, egoist, lipsit de inimă şi de Dumnezeu, se bucura de toate bunurile pământeşti, indiferent la orice durere, privea cu nepăsare, fără să-l vadă, pe săracul care stătea la poarta lui şi de care, spune evanghelistul şi câinii aveau mai multă grijă, decât stăpânul lor. Bogatul din Evanghelie reprezintă omul care-şi foloseşte rău posibilităţile, care face din bogăţie un mijloc de plăcere, de distracţie şi de decădere religios-morală”.
După Sfânta Liturghie, tot în aceeași zi, la Mănăstirea ”Sf. Ap. Andrei” a fost sfințită Sfânta Troiță, care a fost înălțată In Memoriam celor 156 mii de ostași români, căzuți la Cotul Donului în noiembrie-decembrie 1942, apărând dreptul istoric asupra Basarabiei și Bucovinei. Sponsorul Sfintei Troițe, care a fost inaugurată e Ion Tașcă, scriitor.
După slujba de sfințire, a avut loc un miting cu participarea personalităților marcante din tot arealul românesc, unde au luat cuvântul: ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Preacuviosul Arhim. Mitrofor Andrei CARAMALĂU, Stareț al Mănăstirii ”Sf. Ap. Andrei” și Exarh al Mănăstirilor din Basarabia; dr.Vasile Șoimaru, scriitor; fost deputat în Parlamentul R.Moldova (anii 1990-1994, 1998-2001); Lică Paiu (98 de ani) erou român, un supraviețuitor care a luptat la Cotul Donului, pe pământurile Rusiei în anul 1942; Radu Teodor (94 de ani), erou roman, general în armată care a luptat de asemenea la Cotul Donului pe pământurile Rusiei; Vasile Roșca, ex-primar al or. Durlești, mun.Chișinău; dr.Ștefan Lupan, cercetător științific; Excelența Sa Luc j.G. von Francois (Ambassador (a.h) la Royal House of Romania – Senior Branch), Reprezentantul Familiei Regale Române, or. Chișinău ș.a.
Părintele stareț Andrei a mulțumit Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei pentru vizita la Mănăstirea ”Sf. Ap. Andrei” prin oficierea Sfintei Liturghii și l-a invitat în mijlocul comunității lor și cu alte ocazii.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.