Joi, 13 decembrie 2018, fulgii ce cădeau frumos peste tot întinsul durleștean aveau să aducă pașii oamenilor la Mănăstirea ”Sf. Ap. Andrei” nu numai pe cei din R.Moldova, ci și din diferite localități ale României: Constanța, Tulcea, Buzău, Vrancea, Galați, Valea Mărului și alte orașe și comune ca să-i îmbrace pe toți cei prezenți în omoforul Sărbătorii Hramului Sf. Ap. Andrei, care a fost să fie binecuvântat de Sus, unde avea să-l readucă pe fiecare enoriaș la rugăciune, iertare, mărturisire, împărtășanie, înălțare.
În primele ore ale dimineții la Mănăstirea ”Sf. Ap. Andrei”, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi de la Mitropolia Basarabiei au fost întâmpinat de Preacuviosul Arhim. Mitrofor Andrei Caramalău, Starețul Mănăstirii ”Sf. Ap. Andrei” și Exarhul Mănăstirilor din Basarabia, urmat de alte fețe mănăstirești și biserecești, unde au oficiat împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit și Exarh Petru, în cuvântul său de învățătură a relatat despre semnificația sărbătorii, care este o bucurie pentru toți, românii, cinstindu-l pe Sfântul Apostol Andrei, cel care a adus cuvântul și lumina Sfintei Evanghelii pe pământ românesc și în special pe pământ dobrogean și unde memoria sa binecuvântată este păstrată cu sfințenie până în ziua de astăzi.
“Fiind atât de aproape de Iisus Hristos, Sf. Ap. Andrei a fost martor la faptele minunate săvârșite de Domnul, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc dătător de viaţă și, mai presus de toate, a asistat la Patimile Mântuitorului, a disperat de durere la moartea Lui, s-a întărit în credinţă în ziua Învierii și în nădejde de nezdruncinat în posibilitatea mântuirii omului și în împărăţia Tatălui Ceresc odată cu Înălţarea Domnului, pe muntele Măslinilor. Tradiţia Bisericii ne spune că, după acest moment de răscruce în istoria umanităţii și după momentul Pogorârii Duhului Sfânt la Cincizecime, plini fiind de-acum de Duh Sfânt, Sfinţii Apostoli au plecat în toată lumea pentru propovăduire. Așa a ajuns și Sf.Ap.Andrei să propovăduiască Evanghelia în Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciţia (Dobrogea de azi)” – a mai menționat ierarhul Mitropoliei Basarabiei.
Înaltpreasfinția Sa Petru a mulțumit tuturor fețelor bisericești, tuturor personalităților și enoriașilor care au asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, dorindu-le sănătate și ajutor de la Dumezeu în toate.
De asemenea, Preacuviosului părinte Andrei Caramalău, Starețul Mănăstirii ”Sf. Ap. Andrei” și Exarhul Mănăstirilor din Basarabia a adus un cuvânt de mulțumire tuturor enoriașilor mănăstirii, menționând că “Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat la Apostolie și Ocrotitorul României este un prilej de binecuvântare și bucurie pentru toți românii ortodocși, care îi unește pe toți într-o unitate românească de credință și asta bucură foarte mult în zilele de azi și datorită Sf. Andrei, suntem singurul popor născut creștin”. Astfel le-a mai dorit tuturor, sănătate, pace, voie bună, multe împliniri și mulți ani de viață.
În final, cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească de hramul mănăstirii, unde au evoluat membrii Ansamblului etnofolcloric „Ștefan Vodă”, condus de Tudor Ungureanu și Ansamblul folcloric ”Tălăncuța”.
Sursă/FotoCredit: Centrul de presă al mănăstirii ”Sf.Ap.Andrei”.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.