Ultimele știri

Sărbătoare și rugăciune în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Breaza I, județul Suceava

Într-o zi plină de lumină și bucurie, pe data de 8 noiembrie 2023, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Breaza, județul Suceava, a sărbătorit hramul bisericii sale într-un mod deosebit. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, evenimentul a fost marcat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, care a acceptat cu dragoste invitația Părintelui paroh Alexandru-Petru Balabașciuc și a comunității locale.

O primire plină de căldură și tradiție

La intrarea în sat, ierarhul a fost întâmpinat într-un mod specific zonei, cu o caleașcă și de către călăreți îmbrăcați în costume populare bucovinene. La biserica parohială, Înaltpreasfinția Sa a fost primit cu flori, pâine și sare, într-un gest de primire tradițional românesc. Această tradiție, adânc înrădăcinată în cultura locului, a fost o dovadă a bucuriei și a respectului față de înaltul oaspete. De asemenea, primarul din Breaza, domnul Lesenciuc Gheorghe, și Șeful Ocolului Silvic Breaza, domnul Mihai Lițu, s-au alăturat acestui moment festiv.

Slujbă deosebită

În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba a fost oficiată cu mare evlavie de slujitori ai bisericilor și mănăstirilor din împrejurimi, sub conducerea Părintelui Arhimandrit Nectarie Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și Părintelui Aurel Goraș, protoiereul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Această comuniune euharistică a slujitorilor Bisericii a creat o atmosferă profund duhovnicească în mijlocul credincioșilor prezenți.

Implicare și emoție

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, de toate vârstele, în special copii, care au avut un rol deosebit în eveniment. Aceștia au pregătit un ceremonial artistic emoționant despre Sfinții Arhangheli și despre poporul român de pe ambele maluri ale Prutului, care a avut un impact profund asupra tuturor celor prezenți. Cu cuvinte și discursuri pline de emoție, copiii au adus în prim-plan importanța credinței, unității și a istoriei greu încercate a poporului român. Acest moment a subliniat, încă o dată, rolul deosebit al tinerilor în păstrarea tradițiilor și valorilor spirituale și identitare.

Recunoștință și bucurie

Părintele paroh Alexandru-Petru Balabașciuc a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru pentru prezența sa, pentru binecuvântare și pentru Liturghia arhierească. De asemenea, a mulțumit autorităților locale, corului, enoriașilor și tuturor celor care au contribuit la acest eveniment special. În semn de recunoștință, Înaltpreasfinția Sa a primit în dar o icoană cu reprezentarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Acest gest simbolizează dragostea și binecuvântarea aduse de Sfinții Arhangheli, care sunt ocrotitorii comunității din Breaza.

Încurajare și continuitate

În cuvântul său, Ierarhul a subliniat importanța dăruirii vieții noastre în mâinile lui Dumnezeu și urmarea Cuvântului Lui, amintind totodată despre faptul că bucuria hramului a fost încununată de binecuvântarea puterilor cerești și a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, față de care poporul român are o foarte mare evlavie. Această evlavie se poate demonstra prin numărul mare de credincioși care le poartă numele.

De asemenea, a felicitat și le-a mulțumit tuturor pentru organizarea și participarea la acest moment de bucurie, în special Părintelui paroh și doamnei preotese, care se ostenesc împreună cu enoriașii la înfrumusețarea lăcașului și la alte lucrări mântuitoare pentru comunitate.

Înaltpreasfinția Sa a încurajat credincioșii și pe Părintele paroh să continue lucrarea pastorală și să adune în jurul lor tot mai mulți oameni dedicați. Cu cuvinte pline de dragoste și încurajare, Ierarhul a transmis binecuvântarea și invitația sa către cei prezenți de a vizita locurile sfinte din Basarabia.

Emoții și tradiție

Evenimentul a fost marcat de un recital emoționant susținut de copiii de la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, care au adus în fața celor prezenți mesaje legate de unitate, credință și istoria poporului român. Acești tineri au demonstrat că sunt viitorul bisericii și al comunității și că transmiterea valorilor și tradițiilor este o datorie sfântă.

În încheiere, Înaltpreasfinția Sa a transmis gândurile sale de bine și sănătate Părintelui Arhiepiscop Calinic. De asemenea, a mulțumit copiilor pentru recitalul emoționant, respectiv doamnei Ilaria Puşcă, coordonatoarea grupului din Vatra Moldoviței. Evenimentul a adus bucurie, har și emoții profunde în inimile celor prezenți și a subliniat importanța păstrării valorilor și a credinței în comunitățile noastre. Această zi a fost o demonstrație de unitate, credință și iubire față de tradițiile și valorile românești.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img