Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a sfinţit, cu agheasmă, duminică, 11 noiembrie 2018, noua biserică a parohiei Sfânta Vineri–Herasca, la 31 ani de la demolarea celei vechi de autorităţile comuniste.
Vechea biserică a fost ctitorită inițial în vremea voievodului Matei Basarab, reclădita și amplificată, în secolul al 19-lea, de generalul Constantin Năsturel – Herăscu.
Biserica „Sfânta Vineri” Herasca, demolată intr-o zi de vineri, în vara anului 1987, a fost pentru bucureșteni un adevărat simbol și un important centru spiritual și filantropic.
Noua biserică a fost ridicată la 150 de metri distanţă de vechea locaţie, în apropierea Teatrului Evreiesc, din Piaţa Sfânta Vineri.
Biserica a fost reconstruită în ultimii 10 ani pe fostele proprietăți ale Hereștilor și Năstureilor, după planurile vechiului locaș de cult.
„Nădăjduim că nu vor trece mulţi ani şi biserica va fi împodobită cu veşmântul ei liturgic”, a spus Preasfinţia Sa potrivit Trinitas TV.
Ierarhul a evidenţiat că părintele Gheorghe Bogdan, fostul paroh, „prevăzând ce avea să se întâmple s-a străduit să salveze tot ce a putut de la vechea biserică”.
„Aşa se face că avem catapeteasma care este în curs de restaurare, nădjduim că nu peste mult timp va fi asamblată în lăcaşul de cult”, a spus Preasfinţitul Părinte Veniamin.
La finalul slujbei de sfințire, ierarhul a oferit din partea Preafericitului Părinte Pariarh Daniel, pentru fostul paroh Gheorghe Bogdan, dar și pentru cei doi preoți slujitori, Ordinul „Santus Stefanus Magnus”.
Sfânta Liturghie
După slujba de sfinţire, delegatul Părintelui Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Sfântul Ioan Botezătorul şi de Sfântul Grigorie Palama.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a vorbit credincioşilor prezenți despre învățăturile care se desprind din pilda samarineanului milostiv.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Veniamin a oferit din Partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ordine și diplome de vrednicie pentru ctitorii și binefăcătorii acestei noi biserici.
Cu acest prilej, părintele paroh Vladimir Lapte a menționat principalele etape care au condus la momentul sfințirii de astăzi.
În noua biserică a a fost adusă icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită în popor Sfânta Vineri, la care veneau să se roage în trecut credincioși din toată țara.
Alături de aceasta se regăseşte și veșmântul Cuvioasei dăruit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în urmă cu 10 ani, la punerea pietrei de temelie.
Foto credit: Ziarul Lumina.
Sursă: basilica.ro
Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.