Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii Brâncoveni sunt exemple de statornicie în credinţa ortodoxă”

Miercuri, 16 august 2017, ziua când creştinii ortodocşi români au prăznuit pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru), cu ocazia sărbătoririi hamului acestui sfânt locaş.

După înconjurarea tradiţională a sfântului locaş de hram a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la viaţa şi jertfa Sfinţilor Brâncoveni pentru credinţa strămoşească şi la activitatea pastoral-misionară a părintelui Mihail.

Vorbind despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Chiar sub ameninţarea cu moartea, Sfântul Constantin nu renunţă la credinţa părinţilor săi, la credinţa ortodoxă. Statornicie în credinţă arată şi copii săi. Dacă treceau la islam, îşi salvau viaţa. Nu au acceptat. Au ales viaţa de veci, au ales să se prezinte în faţa lui Dumnezeu cu sufletele curate. Sfinţii Brâncoveni sunt exemple de statornicie în credinţa ortodoxă şi ne arată cum putem să rămânem cu Dumnezeu în orice clipă a existenţei noastre”.

PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Mihail, subliniind osteneala cu care ridică un nou sfânt locaş în Ialoveni. Preasfinţia Sa i-a urat ani mulţi de păstorire cu roade bogate în grădina Domnului şi i-a dăruit o carte de învăţătură ortodoxă pentru biblioteca parohială.

Părintele Mihail a mulţumit preoţilor şi arhiereului pentru vizită şi binecuvântare, menţionând că tot ce a reuşit să facă la Ialoveni este datorită sprijinului pe care îl are de la creştini.

PS Antonie a înmânat mai multor credincioşi Scrisori de mulţumire pentru sprijinul acordat la ridicarea noului sfânt locaş. La sărbătoare de hram au fost prezent şi primarul oraşului Ialoveni, dl Sergiu Armaşu, care a apreciat activitatea părintelui Mhail şi a făcut o donaţie bănească din partea familiei sale pentru noua biserică.  

Un buchet de cântece patriotice au oferit celor prezenţi la hram grupul folcloric „Haiducii” din satul Costeşti, rn. Ialoveni.   

Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei  implicări  a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img