Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţenie înseamnă şi să lucrezi pentru unitatea neamului din care faci parte”

Luni, 10 decembrie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, însoţit de o parte dintre preoţii din Episcopia de Bălţi a făcut o vizită la Mănăstirea Suruceni, unde s-a închinat sfintelor moaşte ale Sfântului Episcop Dionisie Erhan, ierarh al Mitropoliei Basarabiei.

Referindu-se la scopul pelerinajului, PS Antonie, între altele, a specificat: „Ne-am dorit mult ca în această perioadă a Postului Naşterii Domnului să mergem, împreună cu preoţii din Episcopia de Bălţi, la Mănăstirea Suruceni şi să ne închinăm moaştelor Sfântului Dionisie. Suntem în anul centenar, an când s-au împlinit o sută de ani de la Marea Unire şi rânduiala lui Dumnezeu face ca anume în acest an să fie descoperite moaştele Sfântului Dionisie, ierarh al Mitropoliei Basarabiei, cunoscut promotor hotărât la unirii Basarabiei cu Patria Mamă România. A fost duhovnic a peste optzeci de procente dintre ei care au votat Unirea la 27 martie 1918. Nimic nu este întâmplător. Descoperirea este un semn. Dar ca să vezi semnul este nevoie de lumină. Pentru că lucrurile lui Dumnezeu se văd în lumină. Ele sunt lumină şi pentru a le vedea avem nevoie de lumină. Adevărul este lumină şi când te afli în adevăr vezi lucrurile lui Dumnezeu. Sfântul Ierarh Dionisie a propovăduit toată viaţa adevărul despre Dumnezeu şi despre neamul său –  neamul românesc. Aici la racla sfântului luăm şi o lecţie de istorie adevărată şi de întărire pentru a fi misionari ai Evangheliei şi ai neamului din care, a rânduit Dumnezeu, să facem parte. Aici la racla sfântului ne umplem de curaj şi ne încredinţăm că ceea ce facem noi, clericii Mitropoliei Basarabiei, din 1992 încoace, este ceea ce trebuie să facă un slujitor al Domnului în acest spaţiu, să promoveze adevărul, să promoveze lumina. Şi faptele noastre, ne artă Sfântul Ierarh Dionisie, sunt drepte în faţa lui Dumnezeu. Cu credinţă în Dumnezeu să continuăm lucrarea înaintaşilor. Să ne arătăm în continuare, aşa cum a fost şi Sfântul Dionisie – viteji în Legea creştină Strămoşească şi neşovăielnici în dragostea de Neam. Vedem de la Sfântul Ierarh Dionisie că sfinţenie înseamnă şi să lucrezi pentru unitatea neamului din care faci parte, pentru că în această lucrare eşti cu Duhul Sfânt. Dumnezeu vrea neamurile unite”. „Avem credinţa că Sfântul Dionisie ne va ajuta pe toţi să descoperim adevărul şi într-o bună zi vom fi toţi ortodocşii din acest spaţiu împreună şi neînţelegerile dintre fraţi vor dispărea”, a mai apus PS Antonie.

În drum spre Bălţi, clericii din Episcopia de Bălţi au vizitat biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Negreşti, raionul Străşeni, unde părintele paroh Protoiereu Mitrofor Petru Mâţu împreună cu dna preoteasă i-au omenit după tradiţia neamului.

Cine a fost Dionisie Erhan?

Episcopul Dionisie Erhan reprezintă una dintre cele mai marcante personalități eclesiastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, fiind unul dintre luptătorii pentru realizarea statului național unitar român.

Dimitrie, după numele de botez, viitorul episcop Dionisie s-a născut în anul 1868, în satul Badar din raionul Ialoveni, Republica Moldova.

La numai 15 ani, în data de 28 noiembrie 1883, a intrat în obştea mănăstirii Suruceni, din apropierea Chişinăului.

A parcurs toate etapele vieţii monahale devenind, pe rând, rasofor în anul 1890, monah în anul 1899, primind numele Dionisie, ierodiacon în anul 1900 şi ieromonah în anul 1904.

Remarcându-se printr-o viață aleasă, în anul 1908 a fost ales stareț al mănăstirii Suruceni.

În luna mai a anului 1918 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, iar în data de 22 iulie 1918 a fost ales ca Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului, cu titulatura al Ismailului, fiind hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Iași.

În anul 1934 a fost ales Episcop al Cetății Albe și Ismailului, unde a păstorit până în anul 1940. După pactul Ribbentrop-Molotov și cedarea Basarabiei, s-a refugiat în țară, unde a păstorit credincioșii din Episcopia Argeșului, între anii 1940-1941.

Ulterior s-a întors la mănăstirea sa de metanie, trecând la Domnul în data de 17 septembrie 1943, la Spitalul central din Chișinău.

Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ziua de 25 octombrie 2018 canonizarea sa în anul în care se împlinesc 100 ani de la alegerea lui ca arhiereu.

Demersurile pentru canonizarea Episcopului Dionisie Erhan au aparţinut Episcopiei Basarabiei de Sud.

Pe piatra de mormânt de la Mănăstirea Suruceni găsim scris următoarele cuvinte, care reprezintă o sinteză a vieţii sale:

Luminatu-s-a singur prin învăţătura cărţii şi fost-a cuvios călugăr din pruncie. Stareţ aici îndelungată vreme… Viteaz în Legea creştină Strămoşească. Neşovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărţii. Pildă de păstor duhovnicesc. Cu grai frumos, cu râvnă sfântă … până la moarte. Dormi în pace, iubite părinte, frate şi unchi”.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img