Ultimele știri

PS Antonie a participat la resfinţirea bisericii din Ipoteşti, Suceava

Duminică, 17 iunie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat împreună cu IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, slujba de resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli” din Parohia Ipotești, Suceava. Cu această ocazie, locașul de cult a primit al doilea hram – „Pogorârea Sfântului Duh”.

Preasfințitul Părinte Antonie a fost prezent la marele eveniment de la Ipoteşti la invitaţia părintelui paroh părintele Constantin Bobu şi cu binecuvântarea IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Slujba de resfințire a fost succedată de Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia cuvântul de învățătură a fost rostit de IPS Părinte Pimen. „Să ne îngrijim de hrana pentru trup, dar nu îngrijorându-ne. Să vedem ce-i mai de preț: trupul sau sufletul? Să ne îngrijim, dar să nu ne îngrijorăm. Și ne dau pildă în acest sens păsările cerului, care nu adună în hambare, ci Dumnezeu le hrănește. Iar crinii câmpului sunt așa de frumoși, fără să țeasă. Dacă păsările cerului nu adună în hambare și crinii sunt mai frumoși fără să țeasă, nu înseamnă ca noi să nu ne îngrijim de cele pământești, ci să nu ne îngrijorăm. Și dacă adunăm în hambarele noastre mari sau mici, din ele să împărțim și la cei care au nevoie, cei săraci”, le-a spus IPS Părinte Pimen credincioșilor prezenți.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Antonie i-a dăruit Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților un monument în miniatură cu Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt: „În spațiul nostru, la Chișinău, Sfântul Ștefan cel Mare este mult cinstit. El este simbolul care ne-a înnaripat, care ne-a însuflețit în anii 88-89, în timpul mișcării de trezire națională. Tot ce se întâmplă la Chișinău, pe plan naţional şi cultural, se întâmplă cu binecuvântarea și cu credinţa că marelui nostru Voievod Sfânt ne ajută din ceruri”.

„Suntem bucuroși că am avut în mijlocul nostru atâtea personalități, dar mai bucuroși am fost că după 100 și ceva de ani hramul satului revine la actuala biserică și anume Pogorârea Sfântului Duh. Până anul acesta, hramul satului era Pogorârea Sfântului Duh, iar hramul Bisericii era Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil. Din acaestă zi, biserica noastră va avea două hramuri: cel al Sfinților Arhangheli, dar, în special, cel al Pogorârii Duhului Sfânt,  ziua de naștere a Bisericii”, a adăugat parohul de la Ipotești, părintele Constantin Bobu.

Ziua s-a încheiat cu o slujbă de pomenire pentru credincioșii din Ipotești trecuți la cele veșnice și cu o agapă oferită de comitetul parohial tuturor închinătorilor.

Biserica „Sfinții Arhangheli” și „Pogorârea Sfântului Duh” din Ipotești este situată în centrul localității. Locașul de cult este o construcție  de cărămidă, pe temelie de beton armat, ridicată în locul unei alte bisericuțe de lemn, devenită cu timpul prea mică pentru nevoile comunității. Lucrările la noua biserică au început în luna mai a anului 1988, prin așezarea piatrei de temelie și s-au încheiat în anul 1995, când locașul a fost sfințit. Pentru că trecerea timpului a marcat  întreg ansamblul parohial, s-au impus ample lucrări de restaurare și amenajare, finalizate cu slujba de resfințire. Biserica a fost împodobită și cu pictură interioară, cu vitralii, iar în proximitate au fost ridicate casa praznicală, clopotnița și casă mortuară. Întreg ansamblul este înconjurat de pomi fructiferi. 

După doxologia.ro

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img