Ultimele știri

PS Antonie: „Omul în rugăciune nu este singur niciodată”

Duminică, 29 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a IX-a după Rusalii şi la felicitat pe părinte Valerie cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere.

Vorbind despre rugăciunea Mântuitorului în singurătate, PS Antonie, între altele, a spus: „Învăţăm, de aici, că pentru rugăciune este bine să ne retragem într-un loc liniştit. Ne putem ruga oriunde, dar liniştea ne ajută ca rugăciunea să fie mai roditoare. Rugăciunea este dialogul nostru cu Dumnezeu. Şi vorbim cu Dumnezeu şi în necaz şi în bucurie. Pentru toate trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu. Mai învăţăm că omul în rugăciune nu este singur niciodată, ci este cu Dumnezeu, cu Maica Domnului şi cu sfinţii Lui. Prin rugăciune întrăm în legătură cu Dumnezeu. Şi fiind aproape de Dumnezeu, noi suntem puternici. Şi dimpotrivă când nu ne rugăm, legătura noastră cu Dumnezeu slăbeşte”. „Să avem rugăciunea în mintea şi inima noastră şi Dumnezeu Va fi cu noi tot timpul”, a mai spus PS Antonie.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra părintelui Valeriu, a familiei sale şi asupra comunităţii din Sloveanca.

PS Antonie l-a felicitat pe părinte Valeriu cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere, dăruindu-i o icoană cu chipul Maicii Domnului şi dorindu-i păstorire îndelungată cu roade mari în grădina Domnului. Cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere părintele Valeriu a primit felicitări şi din partea fiilor duhovniceşti. 

PS Antonie a dăruit copiilor prezenţi la Sfânta Liturghie jucării. PS Antonie a spus că jucăriile au fost donate de o familie de buni creştini, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Preasfinţia Sa a sfinţit şi casa praznicală a parohiei din Sloveanca, unde creştinii au organizat o agapă frăţească.

Părintele Valeriu a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii..

Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img