Vineri, 23 februarie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Liturghie Darurilor mai înainte sfinţite la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău.
După sfânta slujbă, PS Antonie s-a referit la beneficiul pe care îl poate avea creştinul dacă respectă rânduiala Postului Mare aşezată de Părinţii Bisericii şi la semnificaţia colivei, care se sfinţeşte în cadrul slujbei din vinerea primei săptămâni a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti.
PS Antonie, între altele, a spus: „În perioadă Postului Mare suntem chemaţi să creştem duhovniceşte, să ne luminăm haina sufletului, pentru a ne apropia pregătiţi de Praznicul Învierii. Prin mai multă rugăciune, post, metanii şi fapte bune, noi ne înnoim duhovniceşte, devenim mai luminoşi la suflet şi la chip. Suntem îndemnaţi, în perioada Postului, să renunţăm la unele alimente din hrana noastră, pentru a smeri trupul şi pentru a putea hrăni mai mult sufletul. Iar hrana sufletului este rugăciunea, postul, faptele bune, lecturile duhovniceşti ….”.
„Să folosim perioada Postului Sfintelor Paşti pentru a hrăni mai mult duhovniceşte sufletul, pentru a ne apropia luminaţi de marele Praznic al Învierii”, a mai spus PS Antonie.
Conform tradiţiei a fost a binecuvântată coliva, ca amintire de minunea săvârşită de Sfântul Teodor Tiron în timpul lui Iulian Apostatul, când împăratul, prigonitor de creştini, a vrut să strice postul creştinilor cu alimente jertfite idolilor.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei