Marţi, 16 august 2016, ziua când creştinii ortodocşi români prăznuiesc pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru), cu ocazia sărbătoririi hamului acestui sfânt locaş.
După înconjurarea tradiţională a sfântului locaş de hram a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre viaţa şi jertfa Sfinţilor Brâncoveni pentru mărturisirea credinţei ortodoxe şi despre activitatea părintelui Mihail, care a sărbătorit 15 ani de preoţie.
Vorbind despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, între altele, PS Antonie a menţionat: „Dacă acceptau trecerea la islam, Sfântul Voievod împreună cu familia sa rămâneau în viaţă. Au preferat să moară, decât să se lepede de credinţă. Câtă statornicie! Ce putere de credinţă! Pentru zilele noastre, când pentru două-trei pachete de biscuiţi cu termin expirat unii creştini trec la diferite secte, este greu de înţeles acest sacrificiu. Şi va fi greu de înţeles, pentru ca pentru a înţelege statornicia Sfinţilor Brâncoveni este nevoie de lumina credinţei. Fără această lumină a credinţei, care vine din familie, de la orele de religie, de la orele din şcolile duminicale va fi cu anevoie de înţeles că păstrarea credinţei strămoşeşti este o datorie sfântă faţă de Biserică şi faţă de înaintaşii noştri. Fără lumina credinţei rătăcim de la calea care ne duce la Lumină, de la calea care ne duce la Dumnezeu”. „Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt exemple de statornicie în credinţa ortodoxă. De la ei să învăţăm cum să rămânem în credinţa adevărată şi cum putem moşteni viaţa de veci”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie s-a referit şi la activitatea părintelui Mihail, menţionând jertfa cu care sfinţia sa ridică un nou sfânt locaş în Ialoveni. Preasfinţia Sa i-a urat ani mulţi de păstorire cu roade bogate în grădina Domnului.
Părintele Mihail a mulţumit pentru felicitare, vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.
PS Antonie a înmânat mai multor credincioşi Scrisori de mulţumire pentru contribuţia acordată la ridicarea noului sfânt locaş. La sărbătoare de hram au fost prezenţi preşedintele raionului Ialoveni, dl. Anatolie Dimitriu şi primarul oraşului Ialoveni, dl Sergiu Armaşu.
Fiecare creştin prezent la slujba de hram a avut ocazia să guste apă de la râul Iordan, fântâna Maicii Domnului din Nazaret şi fântâna lui Iacob (a samarinencei), adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.
Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei implicări a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.
În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei