Duminică, 6 ianuarie 2019, în Ajunul Naşterii Domnului (stil vechi) PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Sloveanca, rn. Sângerei (preot paroh – Prot. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi).
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica dinaintea Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Vorbind despre pregătirea poporului evreu pentru venirea lui Mesia şi pregătirea fiecărui creştin pentru Sărbătorea Naşterii Domnului, PS Antonie, între altele, a spus: „Şi noi avem nevoie de o pregătire pentru a-L întâmpina pe Pruncul Iisus. De aceea, Biserica a rânduit înainte de Naşterea Domnului o perioadă de pregătire. Postul, spovedania, rugăciunea, Sfânta Împărtăşanie constituie pregătirea noastră pentru acest Mare şi Luminos Praznic. Suntem îndemnaţi, în această perioadă, să înmulţim binele, pentru că faptele bune sunt darurile noastre oferite Pruncului Iisus. Noi le oferim semenilor noştri, dat ele ajung la Pruncul Iisus”. „Să folosim timpul pentru a aduce cât mai multe daruri celor care au nevoie de ajutorul nostru şi în felul acesta ne vom apropia mai mult de Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.
PS Antonie i-a mulţumit părintelui Valeriu pentru activitatea sa misionară şi implicarea în procesul de organizare a Concertului de Colinde, în ziua de 4 ianuarie 2019, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.
Părintele Valeriu a mulţumit, la rândul său, pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe păstorul Episcopiei de Bălţi să mai vină la Sloveanca şi cu alte ocazii..
Istoric: Temelia pentru biserica din satul Sloveanca a fost sfinţită în anul 1934 de către episcopul Visarion Puiu, care în calitate de episcop de Hotin avea reşedinţa la Bălţi. Până în anul 1940, când trupele sovietice au invadat ţara, sfântul locaş a fost înălţat până la gemuri. Construcţia mergea anevoios pentru că piatra era adusă, cu carele cu boi, de la Cosăuţi, judeţul Soroca. După 1944, în timpul regimului sovietic ridicarea sfântului locaş a fost imposibilă. Spaţiul bisericii neterminate a fost utilizat, de cooperativa sovietică din localitate, pentru uscarea tutunului. Lucrările de continuare a ridicării sfântului locaş au fost reluate, la iniţiativa unor buni creştini din sat, în anul 1989. Biserica a fost sfinţită în anul 1992 de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, astfel firul canonic al ierarhilor de acelaşi neam şi al jurisdicţiei canonice a Mitropoliei Basarabiei a fost reînnodat. Din data de 3 martie 1993, la Sloveanca păstoreşte părintele Valeriu Cernei, vrednic slujitor al Mitropoliei Basarabiei. Pentru faptul că este slujitor la Mitropolia Basarabiei, părintele Valeriu şi membrii familiei sale au avut mult de suferit după 1992 încoace.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi