Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu nu-l lasă fără ajutor pe cel care crede cu tărie în El”

Duminică, 27 august 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău ( paroh preot protoiereu Vasile Petrov).

După Sfânta Slujbă a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian”.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la textul Evangheliei din duminica a XII-a după Rusalii şi l-a activitatea părintelui Vasile.

Vorbind despre ajutorul lui Dumnezeu în viaţa omului, PS Antonie, între altele, a spus: „Vedem din Evanghelie că dacă contăm mai întâi pe ajutorul lui Dumnezeu, toarte le reuşim. Toate sunt cu putinţă celui ce crede în Dumnezeu. Ultimul verset al Evangheliei de astăzi ne dă speranţă – dacă credem în Dumnezeu toate în viaţa noastră se pot realiza. Dumnezeu nu-l lasă fără ajutor pe cel care crede cu tărie în El. De la El ne vine tot sprijinul şi ajutorul. Fără Dumnezeu nu putem face nimic”. „Să avem credinţă fierbinte şi să ne punem nădejdea în Dumnezeu şi El nu va întârzia să ne răspundă la rugăciunile noastre”, a îndemnat PS Antonie.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei şi de data aceasta a mulţumit părintelui Vasile pentru activitatea sa pastorală desfăşurată cu multă dragoste şi jertfă, evidenţiind calităţile sale de păstor harnic, gospodar şi misionar. PS Antonie i-a dăruit părintelui Vasile o carte de învăţătură ortodoxă pentru biblioteca parohială şi i-a urat o păstorire îndelungată cu roade mari duhovniceşti.

PS Antonie a mulţumit şi dnei preotese Oxana Petrov pentru sprijinul acordat părintelui Vasile în activitatea sa pastoral-filantropică, în special pentru implicarea sa exemplară în misiunea socială a parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” şi a felicitat-o cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere. Între altele, PS Antonie a spus: „Este greu să stabilim care este partea contribuţiei preotesei în activitate pastorală a preotului, dar cred că nu este greşit dacă spunem că este determinantă. Contează cine este alături de preot şi dacă această persoană înţelege la ce sacrificiu este chemat soţul ei, preotul, pentru aşi exercita datoria de păstor de suflete, uneori chiar lăsând grijile familiei pe seama preotesei. Realizările părintelui Vasile sunt şi meritele dnei preotese Oxana, pentru ce îi mulţumim mult. Şi faptul că şi dna preoteasă are o contribuţie la realizările sfinţiei sale recunoaşte şi părintele Vasile. Să ne trăiţi mulţi şi fericiţi ani”. „Să duceţi împreună, aşa cum aţi dus-o şi până în prezent, crucea slujirii Bisericii lui Hristos şi răsplata să vă fie Împărăţia Cerurilor, împreună cu copii pe care vi i-a dat Dumnezeu”, a mi spus PS Antonie.

Doamna preoteasă a primit felicitări şi din partea membrilor comunităţii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian”, care i-au mulţumit pentru implicarea harnică în viaţa parohiei. Un cuvânt de mulţumire pentru dna preoteasă a rostit şi părintele Vasile, evidenţiind ajutorul şi sprijinul primit din partea preotesei în activitatea sa de preot paroh.

Părintele Vasile a mulţumit şi pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău a fost întemeiată în anul 1999. Prin decret mitropolitan, semnat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vasile Petrov. Comunitatea a fost „găzduită” de Spitalul Clinic Republican pentru copii „Emilian Coţaga”, unde în fosta morgă a spitalului a amenajat un mic paraclis. Prima Sfântă Liturghie, în noul spaţiu de rugăciune, a fost oficiată de către părintele Vasile la 3 iulie 1999. În anul 2003 comunitatea a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte, devenind persoană juridică. În anul 2006, la 19 mai, prin Hotărâre de Guvern comunităţii„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chişinău i s-a alocat un teren pentru a înălţa o biserică. La 22 septembrie 2007 a fost sfinţită piatra de temelie a noului locaş de închinare. Către sărbătoarea hramului, Sfântul Cuvios Stelian, din 9 decembrie 2012, comunitatea împreună cu părintele paroh au reuşit să amenajeze un spaţiu de rugăciune la demisolul bisericii. În ziua prăznuirii hramului bisericii, în noul spaţiu, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img