Ultimele știri

PS Antonie: „Dacă uităm limba şi istoria şi pierdem credinţa şi tradiţiile, dispărem ca neam”

Marţi, 24 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul tinerilor adunaţi la Tabăra Spirituală de la Nemţişor, de lângă Mănăstirea Neamţ.

Tema întâlnirii din acest an a fost: „Despre valorile care unesc un neam”.

Adresându-se participanţilor la tabără, PS Antonie, între altele a spus: „Când părintele Nicodim mi-a comunicat tema întâlnirii, din anul acesta „Despre valorile care unesc un neam”, mi-a fost uşor să identific aceste valori, pentru că am încercat să analizez care a fost politica promovată de regimul sovietic în Basarabia după ce a ocupat, din nou, în 1944, acest teritoriu. Împotriva la ce a luptat mai acerb acel regim? El a avut ca scop să ne îndepărteze de fraţii noştri de peste Prut şi era de înţeles că lupta va fi dusă împotriva acelor elemente care ne unesc, care menţin trează conştiinţa de neam. Şi ştim că cel mai înverşunată luptă a fost dată împotriva limbii, a credinţei, a istoriei şi a tradiţiilor neamului nostru, împotriva a tot ceea ce ne identifica ca români. Anume acele valori care unesc un neam, care menţin trează conştiinţa unui neam, regimul sovietic a dorit să le distrugă. Şi să recunoaştem, într-o oarecare măsură, au reuşit. Avem destui confraţi care nu ştiu de ce neam aparţin. Cu tristeţe constatăm că şi astăzi se mai găsesc dintre cei care doresc să continue acea lucrare diabolică de deznaţionalizare a românilor din Basarabia. Dar aceştia trebuie să ştie că lucrează împotriva lui Dumnezeu. Şi trebuie să mai ştie că osteneala le va fi zădarnică. Pentru că Dumnezeu ne-a aşezat pe acest pământ şi Dumnezeu a rânduit să facem parte din neamul românesc”. „Să păstrăm tot ce ne identifică ca neam, tot ce am moştenit de la înaintaşii noştri. Să ne străduim să vorbim îngrijit limba română, să păstrăm credinţa ortodoxă, să studiem istoria neamului nostru şi să păstrăm tradiţiile lăsate nouă de strămoşi. Dacă uităm limba şi istoria şi pierdem credinţa şi tradiţiile, dispărem ca neam. De noi depinde dacă va dăinui neamul românesc pe pământ. În mod special acest adevăr trebuie să-l înţelegeţi, voi, tinerii ”, a mai spus PS Antonie.

Tabăra din acest an de la Nemţişor a fost dedicată Anului Centinar şi valorilor care au unit neamul românesc. Pe parcursul celor trei zile, tinerii au participat la sesiuni de lucru pe grupe, la ateliere precum şi la o serie de conferinţe tematice. În cea de-a doua zi a taberei a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, iar seara tinerii au luat parte la parada steagurilor. Vremea predominat ploioasă din cea de-a treia zi a taberei nu i-a împiedicat pe tineri să participe la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Antonie, Episcop de Bălţi – Republica Moldova. Tabăra s-a încheiat prematur din cauza vremii nefavorabile. Anul acesta, la Tabăra de la Nemţişor, au participat peste 1000 de tineri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dar şi din alte eparhii. Din R. Moldova au participat peste optzeci de tineri, din Mitropolia Basarabiei şi Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Ruse. Întâlnirea din acest an este cea de-a IX-a ediţie a Adunării Tinerilor Creştin-Ortodocşi din Moldova.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img