Joi, 31 august 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Ungheni (preot paroh Chirilă Dănuţ).
Prezenţa ierarhului Mitropoliei Basarabiei la Ungheni a fost prilejuită de aducerea de către părintele Dănuţ a veşmântului Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Veşmântul a fost donat de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din oraşul Ungheni.
Odorul sfânt a fost adus de la Iaşi de un sobor de preoţi şi întâmpinat de PS Antonie în uşa paraclisului „Sfântul Apostol Andrei” în dimineaţa zilei. A urmat o scurtă rugăciune de mulţumire, în care clericii s-au rugat pentru pace, linişte şi sănătatea locuitorilor oraşului Ungheni, după care a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Cu binecuvântarea PS Antonie, PCuv. protosinghel Paisie Cernamoreţ, egumen la schitul „Sfântul Ierarh Dosoftei şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din comuna Valea Seacă, judeţul Iaşi, a rostit un cuvânt de învăţătură despre cum a ajutat Sfânta Parascheva poporul român în istorie, oprindu-se la minunile săvârşite de Sfântă în viaţa celor care s-au rugat cu multă credinţă.
După Sfânta Liturghie soborul de clerici, împreună cu credincioşii prezenţi la sfânta slujbă, au efectuat o procesiune pe străzile oraşului, purtând icoana şi veşmântul Cuvioasei Parascheva, vestind bucuria binecuvântării cereşti revărsate peste oraşul Ungheni.
PS Antonie, în cuvântul său, s-a referit la evenimentul cultural-misionar de la Ungheni de o încărcătură emoţională aparte, menţionând lucrarea sfinţilor în viaţa creştinilor, atunci când sunt chemaţi în rugăciune şi a felicitat pe toţi cei prezenţi cu sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”.
Vorbind despre aducerea veşmântului Cuvioasei Parascheva la Ungheni, PS Antonie, între altele, a spus: „Eveniment mare, binecuvântat şi sfânt. Veşmântul Cuvioasei a ajuns la Ungheni. E mare minune. Ungheniul de astăzi a devenit mai bogat şi a mai câştigat un patron spiritual pe lângă Maica Domnului, pe Cuvioasa Parascheva. Sfinţii ne invită la sfinţenie. Şi Sfânta Parascheva ne îndeamnă să ne schimbăm viaţa să fim mai buni, mai milostivi, mai înţelegători. Sfânta a făcut un dar oraşului Ungheni. Cuvioasa Parascheva a trimis veşmântul ei la Ungheni, pentru a ne întări în credinţă. A ales această zi, când sărbătorim Limba noastră, pentru a ne spori bucuria sufletească şi pentru a ne îndemna la mai multă rugăciune, la mai multă răbdare”.
Referindu-se la sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”, PS Antonie a spus: „Limba română este comoara moştenită de la înaintaşi. Limba ne arată identitatea noastră. Să fim mândri că vorbim o limbă atât de frumoasă şi avem datoria să o vorbim îngrijit”.
PS Antonie a adus mulţumiri ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru preţiosul dar acordat Mitropoliei Basarabiei şi a mulţumit părintelui Dănuţ pentru efortul de a face Ungheniul mai bogat în odoare bisericeşti şi pentru că a organizat o adevărată sărbătoare de ziua naţională „Limba noastră cea română”.
Părintele Dănuţ a mulţumit, la rândul său, soborului de preoţi pentru frumoasa slujbă cu ocazia aducerii veşmântului Cuvioasei Parascheva de la Iaşi la Ungheni şi a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare şi sprijin, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Ungheni şi cu alte ocazii pentru a binecuvânta acest oraş.
Cu toate că oraşul Ungheni are o istorie veche, prima atestare documentară a Ungheniului o avem într-un hrisov de la Ştefan cel Mare datat cu 20 august 1462. Oraşul Ungheni se află la o distanţă de 105 km de municipiul Chişinău şi 45 km de municipiul Iaşi. În anul 2014 în Ungheni locuiau 38.400 de locuitori. Majoritatea dinte ei, 84.9 %, sunt români (moldoveni). Parohia ortodoxă română „Sf. Apostol Andrei” din Ungheni a fost înfiinţată în anul 2005. Amenajarea unui paraclis, pentru oficierea slujbelor divine, a fost posibilă cu numirea PC părinte Dănuţ Chirilă în funcţia de paroh. Sfinţirea spaţiului şi prima Sfântă Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor la 1 martie 2015. ÎPS Mitropolit si Exarh Petru a mai slujit la Ungheni în data de 4 octombrie 2015. PS Antonie a mai slujit la Ungheni în ziua de 12 februarie 2016, ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi (stil vechi).
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei