Ultimele știri

Proclamarea canonizării ca sfânt a Mitropolitului Iosif Naniescu în localitatea natală – Răzălăi

   Mitropolitul Iosif Naniescu a fost proclamat sfânt marţi, 22 mai, în localitatea Răzălăi din Republica Moldova, satul natal al ierarhului, la aproximativ două luni de la proclamarea canonizării sale pe teritoriul României.

   Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

   Cu acest prilej, un fragment din moaştele sfântului şi o icoană reprezentând pe marele ierarh au fost dăruite comunității din Răzălăi de o delegație a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române condusă de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei.

   Ceremonia de proclamare a canonizării a urmat Sfntei Liturghii oficiată de 5 ierarhi ai Bisericii noastre în lăcaşul de cult din Răzălăi:

  1. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
  2. Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor;
  3. Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  4. Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor;
  5. Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

 

Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun

   În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a evidenţiat virtuţile pentru care Sfântul Iosif a fost iubit de oameni: „Avea o foarte mare credință în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea sfântă de la strană, și mai presus de toate, îi iubea pe cei săraci”.

   „Până la ultimul ban”, a spus Înaltpreasfinţia Sa, „Mitropolitul Iosif își arăta milostivirea sa față de cei săraci din capitala de altădată al Moldovei, Iașiul, încât poporul până astăzi îl numește Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun”.

  Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că evlavia poporului român pentru Sfântul Iosif cel Milostiv este foarte mare: „Credincioșii venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaștele Sfântului Iosif, apoi la moaștele Sfintei Parascheva, mulțumind lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate”.

Sfântul Iosif – fiu al Basarabiei şi Părinte duhovnicesc al Moldovei

   Cu ocazia acestui moment important din viaţa Mitropoliei Basarabiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj care a fost citit de Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

   În cuvântul intitulat „Sfântul Iosif cel Milostiv – fiu al Basarabiei şi Părinte duhovnicesc al Moldovei”, Preafericirea Sa a făcut referire la personalitatea marelui ierarh, cât şi la exemplul pe care ni-l oferă sfinţii în general.

   În mesaj, Părintele Patriarh a spus că Sfântul Iosif a fost un „ierarh cu viaţă sfântă şi cultură teologică, evlavios şi milostiv, dascăl înțelept şi părinte duhovnicesc, ctitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, şi păstor neobosit al poporului credincios”.

Citirea tomosului sinodal

Tomosul sinodal de canonizare al Sfântului Iosif cel Milostiv a fost citit de Preasfinţitul Părinte Ignatie al Huşilor: „Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credinţa sa ortodoxă şi la felul său de vieţuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiţiei apostolice şi patristice a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, hotărâm, ca de acum înainte şi până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinţilor ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română”, se menţionează în tomosul Sfântului Sinod.

   În omilia sa, Mitropolitul Petru a făcut referire la viaţa curată pe care Sfântul Iosif a trăit-o, ascultând de poruncile Domnului.

   A plecat din copilărie de pe plaiurile natale, a avut „o viață sfântă și frumoasă pe care a petrecut-o în acele părți în care a fost trimis, iar astăzi vine la noi în sat, vine ca sfânt”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sfântul Iosif cel Milostiv

   Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Mitropolitul Iosif Naniescu în data de 5 octombrie 2017.

   Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei mitropolitului originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).

   Odată cu Sfântul Iosif cel Milostiv a fost proclamat și Sfântul Cuvios Gheorghe Pelerinul.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Sursă: www.doxologia.ro

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img