Ultimele știri

Pogorârea Sfântului Duh la Ratuș: O comunitate euharistică întărită prin rugăciune și binecuvântare

Pe 23 iunie 2024, credincioșii care s-au alăturat în rugăciune la Parohia din localitatea Ratuș, raionul Criuleni, au avut parte de buchete de bucurii duhovnicești cu ocazia praznicului Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută și ca Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la Centrul Eparhial. În fruntea acestora a fost, Părintele paroh Ioan Marian, protoiereu al Protopopiatului Orhei.

În cuvântul de învățătură, rostit de Părintele Constantin Olariu, secretar eparhial, a fost amintit faptul că astăzi sărbătorim ziua de naștere văzută a Bisericii lui Hristos, explicându-se taina marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh. Părintele secretar a menționat că „Pogorârea Sfântului Duh este momentul în care Dumnezeu trimite Mângâietorul, Duhul Sfânt, peste apostoli, înzestrându-i cu puterea de a propovădui Evanghelia în toate limbile pământului. Aceasta ne amintește că Biserica este una, sfântă, sobornicească și apostolică, menită să răspândească lumina adevărului și iubirii lui Hristos în lume.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au fost îndemnați de către Părintele Mitropolit Petru la statornicie în credință. „Să rămânem mădulare vii și lucrătoare ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, Mama Poporului Român. Să facem locaș în inima noastră Sfintei Treimi, deoarece «nădejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este Duhul Sfânt»!”

În continuare, ierarhul a evidențiat activitatea deosebită din această parohie, subliniind dragostea jertfelnică a Părintelui Ioan Marian și a doamnei preotese în dezvoltarea și înfrumusețarea locașului de cult. „Parohia din Ratuș se distinge printr-o activitate neobosită și rodnică, sub îndrumarea Părintelui Ioan și a doamnei preotese. Eforturile lor de a menține și de a spori frumusețea Casei Domnului sunt demne de toată lauda. Ei au reușit să formeze o comunitate euharistică vie și numeroasă, o adevărată familie duhovnicească în care fiecare credincios își găsește locul și chemarea.”

Înaltpreasfinția Sa a transmis gânduri de binecuvântare, prețuire și încurajare către părintele protopop și enoriașii prezenți pentru toate lucrările ce se săvârșesc în parohie spre binele Bisericii. „Vă îndemn să continuați cu aceeași dăruire și devotament, să fiți exemple de credință și de dragoste creștină în comunitatea voastră. Fie ca Dumnezeu să vă răsplătească însutit pentru toată osteneala și jertfa pe care o aduceți pentru slava Lui și binele Bisericii.”

La rândul său, Părintele protoiereu Ioan Marian a mulțumit Mitropolitului pentru continuitatea tradiției de a veni în Parohia din Ratuș în Duminica Cincizecimii. „Prezența Înaltpreasfinției Voastre este o mare mângâiere și binecuvântare pentru tot sufletul păstorit, pentru care vă rugați zi de zi la Sfântul Altar. Suntem recunoscători pentru sprijinul și îndrumarea pe care ni le oferiți, pentru cuvintele de încurajare și pentru dragostea părintească pe care ne-o arătați.”

Părintele protoiereu a evidențiat și implicarea comunității parohiale în diverse proiecte sociale și caritabile, subliniind unitatea și solidaritatea care caracterizează această parohie. „Comunitatea noastră nu este doar un loc de rugăciune, ci și un loc de întâlnire și de ajutor reciproc. Împreună, am reușit să derulăm proiecte importante pentru ajutorarea celor nevoiași, pentru sprijinirea copiilor și a bătrânilor, și pentru promovarea valorilor creștine în societate.”

După Sfânta Liturghie, ierarhul, alături de preoții din soborul slujitor, a oficiat slujba Vecerniei plecării genunchilor, citind cele șapte rugăciuni care amintesc de darurile primite de Sfinții Apostoli de la Sfântul Duh.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a binecuvântat ramurile de tei, care au fost apoi împărțite credincioșilor, aducând astfel un simbol al binecuvântării și protecției în casele și inimile lor. „Aceste ramuri de tei, binecuvântate astăzi, să vă aducă pace, sănătate și bucurie. Să vă ocrotească și să vă călăuzească în drumul vostru spre mântuire, sub acoperământul Duhului Sfânt.”

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img