Ultimele știri

Monument închinat eroilor români din Primul Război Mondial a fost sfinţit în satul Văsieni cu binecuvântarea ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei

Prin prezența Preasfinţitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, un nou monument închinat eroilor români din Primul Război Mondial a fost sfinţit solemn în satul Văsieni, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru. Această importantă manifestare a avut loc în urma eforturilor depuse pentru reconstruirea monumentului, care fusese demolat în timpul perioadei de ocupaţie sovietică.

La ceremonie au participat numeroase personalităţi și oficialităţi, inclusiv domnul Adrian Dupu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, și domnul Mihail Silistraru, președintele consiliului raional Ialoveni. Evenimentul a fost onorat și de domnul Prof. univ. Ion Negrei, cunoscut istoric, precum și de dl. Iulian Rusanovschi, avocat și președinte al Asociației „Monumentum”, cei care au coordonat proiectul de reconstruire a monumentului.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a adus omagiu curajului și devotamentului eroilor comemoraţi în acest loc şi a îndemnat participanţii să-şi iubească ţara și să-şi mărturisească credința.

De asemenea, Episcopul Basarabiei de Sud a subliniat importanța eforturilor depuse de domnul Iulian Rusanovschi, care, cu sprijinul financiar al Guvernului României, a coordonat proiecte de restaurare și construcție a monumentelor eroilor neamului. Aceste monumente, care au fost distruse în perioada sovietică, sunt acum restabilite și readuse la viață pe locurile lor de origine.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Veniamin a transmis binecuvântarea și aprecierea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, pentru cei implicați în procesul de restaurare și construcție a monumentelor istorice, oferindu-le distincții de vrednicie ale Mitropoliei Basarabiei.

După ceremonialul religios și depunerea de coroane de flori, Preasfințitul Părinte Veniamin și clericii prezenți au vizitat muzeul localității, situat în apropierea noului monument, pentru a cinsti memoria eroilor și a înțelege mai bine istoria.

Această inițiativă subliniază importanța de a păstra și comemora amintirea eroilor care s-au jertfit pentru apărarea identității naționale și a libertății, într-un moment crucial al istoriei neamului românesc. Este un act de recunoaștere a sacrificiului lor și o pledoarie pentru continuarea tradiției de respectare a memoriei lor în viitor.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img