Ultimele știri

Moment istoric pentru Mitropolia Basarabiei: Arhimandritul Nectarie Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului la 100 de ani de la înființare

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit miercuri, 5 februarie 2025, în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii, Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Noul ierarh va purta titulatura Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

După rostirea rugăciunii de început, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire, în Aula Magna, apelului nominal, constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat apoi deschisă ședința de lucru, prezentând programul, punctele de pe ordinea de zi, componența comisiilor sinodale și repartizarea lucrărilor ce urmau a fi supuse aprobării în plen.

Ulterior, lucrările în plen au fost suspendate, iar ierarhii s-au întrunit în diversele săli ale Palatului Patriarhiei, conform următoarei repartizări:

  • Comisia pastorală, monahală și socială s-a întrunit în Salonul „Sfântul Ioan Casian”.
  • Comisia teologică, liturgică și didactică s-a întrunit în Salonul „Sfântul Niceta de Remesiana”.
  • Comisia canonică, juridică și pentru disciplină s-a întrunit în Salonul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.
  • Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase s-a întrunit în Salonul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

După reluarea lucrărilor în plen, a avut loc alegerea noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului din cadrul Mitropoliei Basarabiei, alegere prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În postul de Episcop-vicar a fost ales Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, cu 37 de voturi valid exprimate, confirmând astfel încrederea acordată de întreaga comunitate eparhială.

Biografie

Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, născut la 15 noiembrie 1968, a pășit pe calea monahală la Mănăstirea Putna, unde a fost tuns în monahism pe 20 noiembrie 1996 de către Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Urmând cu sfințenie rânduielile treptelor slujirii monahale, a fost hirotonit ierodiacon pe 27 decembrie 1997 și ieromonah pe 18 ianuarie 1998, fiind ulterior numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei la 1 octombrie 2000 și hirotesit protosinghel la 25 martie 2002 de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Din 20 februarie 2005, îndeplinește ascultarea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit la 31 decembrie 2006.

Pe plan educațional, Părintele Nectarie este licențiat în Teologie (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteia”, Universitatea din Pitești) și deține un Master în Teologie (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). În plus, a absolvit Colegiul Universitar Tehnic Galați și Liceul Industrial nr. 5 din Brăila. Din anul 2020, a exercitat atribuții administrative ca Exarh de zonă și membru al mai multor comisii ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ca stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, Părintele Nectarie a inițiat și finalizat, între 2002 și 2017, construcția unei biserici de mari dimensiuni cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, alături de sfințirea altor trei biserici, un paraclis, numeroase corpuri de chilii, case pentru pelerini, spații pentru ateliere și alte anexe. Mănăstirea servește gratuit masa zilnic pentru 80-100 de persoane, iar în duminici și sărbători, pentru 400-500 de credincioși. În perioada 2011-2012, a reactivat Schitul „Nașterea Maicii Domnului” Marginea, schit de călugărițe, consolidând o comunitate mistică de 25 de viețuitoare, iar obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei se ridică astăzi la 55 de viețuitori.

Pe plan misionar și filantropic, a inițiat construirea unui cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, unde sunt adăpostite și îngrijite 12 persoane, iar Centrul „Sfântul Nectarie”, aflat în stadiul de finalizare, va oferi servicii de îngrijire a bătrânilor, recuperare medicală și îngrijire paliativă. Activitatea sa culturală și editorială, ce cuprinde numeroase publicații, monografii, acatiste, albume foto și proiecte europene de dezvoltare rurală și asistență socială, i-a adus distincții precum Crucea Patriarhală (2017), Crucea Moldavă (2017) și Crucea Bucovinei (2022), printre altele.

Alegerea Părintelui Arhimandrit Nectarie Clinci ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului are o importanță deosebită pentru întărirea îndrumării duhovnicești și pastorale în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Această numire, în spiritul sfințeniei și al unității, reafirmă misiunea sacră a Bisericii Ortodoxe Române de a păstra lumina adevărului creștin și de a promova valorile eterne ale credinței în societate.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img