Ultimele știri

Liturghie arhierească în Duminica a 27-a după Rusalii – (Minunea vindecării femeii gârbove)

În Duminica a 27-a după Rusalii, când în cadrul Sfintelor Liturghii săvârșite în bisericile din Basarabia este citită pericopa evanghelică a Minunii vindecării femeii gârbove de către Hristos, iar creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Varvara, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a liturghisit la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat și în această duminică slujba au fost date de Corala de bărbați „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, dirijată de domnul Anton Dumbrava.

În perioada Postului Nașterii Domnului, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în cele șase duminici să se citească câte un fragment evanghelic specific, care au rolul de a ne vesti și de a ne pregăti de slăvita sărbătoare a Fiului lui Dumnezeu, ce se pogoară din Cer și devine Om, dăruindu-ne nădejdea vieții veșnice. 

Una din aceste evanghelii este și cea din duminica aceasta, care ne prezintă tămăduirea minunată pe care a săvârșit-o Domnul Hristos asupra unei femei bolnave, printr-un singur cuvânt: „Femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta. Şi Şi-a pus mâinile asupra ei, şi ea îndată s-a îndreptat şi slăvea pe Dumnezeu.” (Luca 13, 12-13)

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a explicat în timpul predicii înțelesul duhovnicesc al minunii prin care femeia gârbovă, bolnavă de optsprezece ani, a fost tămăduită.

Ca de fiecare dată, cei prezenți la Paraclisul Mitropolitan au simțit bucuria întâlnirii cu Mântuitorul, prin Sfânta Euharistie. Mulțime mare de copii și de credincioși adulți s-au învrednicit a se împărtăși cu Cinstitul și Sfântul Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos.

De asemenea, Ierarhul împreună cu soborul de clerici și credincioși, au înălțat rugăciuni de laudă, de mulțumire și de cerere Sfintei Mucenițe Varvara, care le este aproape tuturor celor care îi solicită fierbinte ajutorul, oferindu-le pe deplin bucurie, sprijin și mângâiere în suflet.

Marea bucurie a evenimentului a fost sporită de vestirea prin colinde a praznicului Nașterii Mântuitorului. Astfel, prima ceată de colindători care au pășit pragul Centrului Eparhial a fost Corul de copiii al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Chișinău, dirijați de domnul Anton Dumbrava.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img