Liturghie arhierească în Duminica a 23-a după Cincizecime (a Învierii fiicei lui Iair)

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a slujit Sfânta Liturghie arhierească la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, în cadrul căreia s-a citit pericopa evanghelică ce prezintă una dintre cele mai impresionante minuni săvârșite de Mântuitorul: învierea unei tinere. 

După citirea fragmentului din Sfânta Evanghelie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru, Părintele Arhidiacon Olariu Constantin a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat înțelesul minunii învierii fiicei lui Iair, evidențiind importanța de a avea o credință statornică, sinceră și pe deplin încrezătoare în mila și atotputernicia lui Dumnezeu, care-i iubește pe toții oamenii ca pe proprii Săi copii.

„Fiecare din noi, în cazul unor suferințe trupești sau sufletești, facem apel către cei mai buni medici sau specialiști, uitând cu desăvârșire că medicul suprem care ne poate tămădui negreșit este Mântuitorul Iisus Hristos. 

De aceea, cazul lui Iair, mai marele sinagogii, ar trebui să ne servească într-un mod smerit drept exemplu de dragoste față de propriul copil, care și-a pus încrederea totală în capacitatea Domului Iisus de o salva de la moarte, având convingerea ca El nu este doar un simplu om, ci Dumnezeu Adevărat.

De asemenea, deși era un om dintr-o clasă socială înaltă, a renunțat la toate prejudecățile societății contemporane lui. Smerindu-se cu închinăciuni până la pământ, l-a rugat pe Mântuitorul în genunchi să-i vindece fiica.

În acest context, este necesar ca să ne întrebăm care este datoria noastră și ce putem face pentru tineri, ca Biserică, societate, comunitate sau familie, iar prin eforturi comune să ne îndreptăm privirile spre ei, dar și asupra aproapelui care are nevoie de ajutorul nostru” a menționat Părintele Constantin. 

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a binecuvântat credincioșii prezenți la Sfânta Taină a Euharistiei, adresându-le îndemnul de a fi în permanentă comuniune cu Dumnezeu, prin purtarea în rugăciunile personale a celor aflați, mai cu seamă, în necazuri, suferințe și rătăciri.
 

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.