La data de 25 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a fost prezent la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei din București. Întâlnirea, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut ca teme centrale aspecte importante pentru dezvoltarea pastorală și misionară a Bisericii Ortodoxe Române, atât în țară, cât și în diaspora.
După alegerea noului Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a noului Episcop Ortodox Român al Irlandei și Islandei, Sinodul a aprobat o serie de hotărâri care vor contribui la consolidarea sprijinului oferit comunităților românești ortodoxe din afara granițelor.
Printre deciziile notabile, Sinodul a stabilit ca anul 2026 să fie desemnat drept „Anul Omagial al pastorației familiei creștine” și „Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar”, un omagiu adus rolului sfinților mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame în tradiția creștină. De asemenea, au fost stabilite principalele direcții pentru Anul Centenar 2025, când Biserica Ortodoxă Română va sărbători 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, precum și 100 de ani de la înființarea Mitropoliei Basarabiei.
Alte hotărâri includ introducerea Sfântului Mucenic Lup din Tesalonic în Sinaxar, precum și actualizarea slujbelor pentru cei 16 sfinți canonizați recent. De asemenea, o decizie semnificativă vizează reglementarea statutului clericilor retrași definitiv din activitate, stabilindu-se că retragerea va avea aceleași efecte eclesiale ca și caterisirea.
Sfântul Sinod și-a exprimat totodată regretul față de amânarea recunoașterii juridice a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina” de către autoritățile ucrainene, în ciuda conformității acesteia cu legislația locală. S-a aprobat astfel continuarea demersurilor către autoritățile centrale din România și Ucraina, în vederea susținerii drepturilor comunității ortodoxe românești din Ucraina.
Înaltpreasfințitul Petru a subliniat importanța deciziilor adoptate pentru susținerea credinței și valorilor creștine în rândul românilor de pretutindeni: „Această ședință este o mărturie a responsabilității Bisericii noastre de a păstra și cultiva valorile creștine printre toți românii, oriunde s-ar afla, inclusiv în Basarabia.”
Foto credit: Ziarul Lumina