Ultimele știri

­čôŁInterviu: P─ârintele Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj ÔÇ×EMAUSÔÇŁ din cadrul Mitropoliei Basarabiei: Pelerinajul este bucuria ├«nt├ólnirii cu noi pelerini evlavio╚Öi

Au trecut mai bine de 8 ani de c├ónd avem pl─âcerea de a-l avea pe P─ârintele Marin Osoianu ├«n func╚Ťia de director executiv al Centrului de Pelerinaj ÔÇ×EMAUSÔÇŁ al Mitropoliei Basarabiei. ├Än to╚Ťi ace╚Öti ani, el a reu╚Öit, al─âturi de preo╚Ťii ├«nso╚Ťitori, s─â ├«nc├ónte, s─â inspire ╚Öi s─â zideasc─â mii de suflete ├«n pelerinajele realizate cu credincio╚Öii de pe ambele maluri ale Prutului.

MB: P─ârinte Marin, permite╚Ťi-ne s─â ├«ncepem acest interviu cu o ├«ntrebare mai general─â. Ce este pelerinajul pentru dvs. ╚Öi c├ót de important este pelerinajul pentru un cre╚Ötin ortodox?

P─ârintele Marin: Pelerinajul este c─âl─âtoria pe care o face cre┼čtinul pentru a-L c─âuta pe Dumnezeu ├«ntr-un loc unde se manifest─â cu putere prezen┼úa Lui: biserici, m─ân─âstiri, icoane, sfinte moa┼čte ┼či oameni cu via┼ú─â sf├ónt─â – preo┼úi, c─âlug─âri ┼či credincio┼či. Pelerinajul nu este o mod─â, o plimbare sau turism religios, cum consider─â unii. Cei care caut─â s─â vad─â multe ┼či s─â plece doar cu amintirea unui loc neobi┼čnuit vor r─âm├óne doar cu at├ót. Dac─â, dup─â pelerinaj, omul nu simte c─â a devenit mai bun, mai bogat spiritual, mai credincios dec├ót era ├«nainte de a pleca la drum ├«nseamn─â c─â a fost doar un simplu turist. Totu┼či e bine s─â revin─â dac─â dore┼čte aceste lucru. ├Äns─â┼či aceast─â dorin┼ú─â e un semn c─â sufletul dore┼čte o schimbare l─âuntric─â.

Pelerin este orice cre┼čtin care ├«l caut─â pe Dumnezeu, cer├ónd de la El iertarea de p─âcate ┼či o rezolvare a problemelor sale de orice natur─â prin El. A fi pelerin ├«nseamn─â a fi un c─âut─âtor de sfin┼úenie, de frumos ┼či mai ales de Dumnezeu. Pelerinul caut─â ├«ntotdeauna s─â descopere noi mijloace care s─â-l apropie de Dumnezeu ┼či caut─â s─â se redescopere pe el ├«nsu┼či. Pelerinul caut─â locuri izvor├ótoare de sfin┼úenie, caut─â duhovnici ├«ndrum─âtori ┼či sfinte moa┼čte care s─â-l pun─â ├«n leg─âtur─â cu Izvorul Sfin┼úeniei – cu Dumnezeu. Aceasta este importan╚Ťa pelerinajului.

MB: Am observat c─â tot mai multe grupuri de preo╚Ťi ╚Öi enoria╚Öi merg ├«mpreun─â ├«n pelerinaje. Se consolideaz─â astfel leg─âtura dintre dintre p─âstor ╚Öi p─âstori╚Ťi? 

P─ârintele Marin: Este adev─ârat. Preo╚Ťii din cadrul Mitropoliei Basarabiei organizeaz─â pelerinaje ├«n ╚Üar─â, ├«n Moldova de peste Prut, Bucovina, Maramure╚Ö, dar ╚Öi ├«n alte ╚Ť─âri ortodoxe pentru a se cunoa╚Öte mai bine ├«ntre ei, pentru a forma o str├óns─â leg─âtur─â cu fiecare enoria╚Ö ├«n parte, mai ales prin ├«nchinarea la locurile sfinte, unde ├«╚Öi pleac─â genunchii, se roag─â, c├ónt─â ╚Öi dau slav─â Bunului Dumnezeu ├«mpreun─â. Apoi revin la casele lor ┼či la bisericile unde slujesc mai ├«nt─âri┼úi, mai folosi┼úi duhovnice┼čte ┼či mult mai uni┼úi.

MB: Cei mai mul┼úi pelerini au a┼čtept─âri de genul reve┬şla┼úiilor spirituale sau chiar a┼čteapt─â minuni. ├Äi ├«ncu┬şraja┼úi s─â aib─â aceste a┼čtept─âri? A╚Ťi fost martor al unor astfel de minuni?

P─ârintele Marin: Cei mai mul╚Ťi pelerini merg ├«n pelerinaje pentru a se ruga ╚Öi a cere ce au nevoie pentru m├óntuirea sufletului lor, s─ân─âtate sau vindecare pentru anumite boli. Al╚Ťi pelerini, merg pentru a mul╚Ťumi lui Dumnezeu prin mijlocirile sfin╚Ťilor dup─â ce au dob├óndit ceva.

├Än acest timp de c├ónd ├«nso╚Ťesc grupuri de pelerini am v─âzut multe minuni ├«n pelerinaje. Pelerini care au fost bolnavi cu dureri de spate sau picioare au primit vindecare prin mijlocirile sfin╚Ťilor.

De cur├ónd o doamn─â din Bra╚Öov, a mers ├«ntr-un pelerinaj la Cu╚Öel─âuca la Sf├ónta Agafia, iar mai t├órziu mi-a dat un mesaj c─â doctorul, la care mergea pentru consulta╚Ťii, nu i-a mai g─âsit niciun diagnostic la boala pe care o avea. O doamn─â din Chi╚Öin─âu care nu putea avea copii, a dob├óndit o prunc─â dup─â ce s-a ├«nchinat la Icoana f─âc─âtoare de minuni a Maicii Domnului Betleemi╚Ťa din Betleem, iar acum feti╚Ťa este deja mare ╚Öi o cheam─â Maria.

Chiar ╚Öi preoteasa mea Lorena, a dob├óndit-o pe Nectaria, feti╚Ťa noastr─â cea mare, dup─â un pelerinaj ├«n Insula Eghina la Sf├óntul Ierarh Nectarie. O t├ón─âr─â din Chi╚Öin─âu a mers ├«ntr-un pelerinaj ├«n Grecia ╚Öi a cunoscut un ╚Öofer de-al nostru, s-au ├«mprietenit, iar dup─â c├óteva luni de la pelerinaj au f─âcut ╚Öi nunta. Acum m─â ├«nt├ólnesc cu ei ╚Öi ├«mi spun de minunea din Grecia. 

╚śi lista minunilor ar putea continua. Sunt foarte multe ╚Öi din p─âcate nu le consemn─âm pe toate ├«n scris. Important e s─â avem credin╚Ť─â, ╚Öi s─â mergem cu n─âdejde la locurile sfinte pentru a cere ce ne este de folos pentru m├óntuirea noastr─â. 

MB: Care este cea mai mare satisfac╚Ťie pe care o aduce aceast─â meserie? Dar cea mai mare provocare?

P─ârintele Marin: Cea mai mare satisfac╚Ťie a acestei misiuni pe care noi, preo╚Ťii ├«nso╚Ťitori, o facem, este de a vedea pelerinul mul╚Ťumit de ceea ce vede ╚Öi de ceea ce aude de la noi. Ne bucur─â foarte mult faptul c─â dup─â un pelerinaj, ne sun─â pelerinii ╚Öi ne spun c├ót de minunat a fost ├«n pelerinaj ╚Öi c─â ├«╚Öi doresc s─â mai ajung─â ├«n acele locuri sau ├«n altele. Unii dintre ei, chiar vin la bisericile noastre din Basarabia, unde slujim, pentru a ne re├«nt├ólni ╚Öi a dep─âna amintiri din pelerinajele efectuate.

Pelerinii no╚Ötri devin chiar ╚Öi ctitori ai bisericilor noastre. Avem multe biserici ctitorite de pelerinii no╚Ötri, precum: Paraclisul Sf. Ioan Teologul din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe ╚Öi Sf. Ier. Nectarie din Medeleni, Ungheni, Biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Drujba, Ungheni, Biserica Sf. Cuv. Parascheva din Ratu╚Ö, Criuleni ╚Öi altele. 

Cea mai mare provocare este de a-i face pe pelerinii noi, care nu au mai fost cu noi ├«n pelerinaje, s─â simt─â bucuria ╚Öi dragostea pe care o ├«mp─ârt─â╚Öim. 

MB: Care sunt primele trei cuvinte care v─â vin ├«n minte c├ónd spune╚Ťi cuv├óntul EMAUS?

P─ârintele Marin: Bucurie, rug─âciune, familie.

MB: Prin ce se diferen╚Ťiaz─â Centrul de pelerinaj ÔÇ×EMAUSÔÇŁ de competitorii s─âi? 

P─ârintele Marin: Toate pelerinajele noastre sunt organizate sub egida Mitropoliei Basarabiei av├ónd binecuv├óntarea ├ÄPS Petru, Mitropolitul Basarabiei ╚Öi Exarhul Plaiurilor care ne sus╚Ťine foarte mult ╚Öi ne ├«ndeamn─â s─â organiz─âm c├ót mai multe pelerinaje pentru rom├ónii no╚Ötri de pe ambele maluri ale Prutului. Totodat─â, pelerinajele sunt ├«nso╚Ťite de fiecare dat─â de preo╚Ťi ai Mitropoliei Basarabiei care le sunt c─âl─âuz─â pe tot parcursul pelerinajului. Astfel, pelerinii primesc informa╚Ťii istorice despre locurile sfinte care le viziteaz─â, se roag─â ├«mpreun─â, se spovedesc ╚Öi se ├«mp─ârt─â╚Öesc, pentru c─â acesta este scopul final al pelerinajului, de a fi uni╚Ťi ├«n Sf├ónta Euharistie.┬á

MB: Consider─âm c─â toate experien╚Ťele ├«╚Öi pun amprenta asupra noastr─â, model├óndu-ne treptat, ╚Öi influen╚Ť├óndu-ne modul ├«n care percepem realitatea ╚Öi ac╚Ťion─âm. Dac─â ar fi s─â enumera╚Ťi o singur─â destina╚Ťie de care v─â este drag ├«n mod deosebit ╚Öi care crede╚Ťi c─â v-a influen╚Ťat semnificativ, care ar fi aceea?

P─ârintele Marin: E greu acest r─âspuns. ├Ämi plac foarte mult m─ân─âstirile retrase, unde nu poate ajunge mult─â lume ╚Öi ├«n care sim╚Ťi o lini╚Öte sufleteasc─â aparte. Totu╚Öi, destina╚Ťia mea cea mai drag─â ╚Öi care m-a influen╚Ťat semnificativ este Lavra Pe╚Öterilor din Kiev, loc ├«n care am mers de cele mai multe ori, ├«ns─â din cauza r─âzboiului din Ucraina, nu mai putem ajunge ├«n aceste zile ca s─â ne ├«nchin─âm sfin╚Ťilor din pe╚Öteri. Sper─âm c─â se vor lini╚Öti treburile ╚Öi s─â revenim ├«n aceste locuri sfinte.┬á

MB: Dincolo de zona noastr─â de confort exist─â o lume minunat─â care ne este at├ót de u╚Öor accesibil─â ╚Öi care ne poate ├«mbog─â╚Ťi via╚Ťa duhovniceasc─â. Care sunt locurile sfinte unde ar trebui ├«n mod negre┼čit s─â mergem m─âcar o dat─â ├«n via┼ú─â?

P─ârintele Marin: A╚Öa cum musulmanii sunt datori ├«n via╚Ť─â s─â mearg─â m─âcar o dat─â la Mecca, locul lor sf├ónt, a╚Öa ╚Öi noi cre╚Ötinii ortodoc╚Öi, suntem datori s─â mergem la Morm├óntul Sf├ónt din Ierusalim. Iar dac─â nu ne permit finan╚Ťele s─â ajungem acolo, fiind costurile mai mari, atunci s─â alegem locurile sfinte din Rom├ónia, sau din Grecia, unde avem at├ó╚Ťia sfin╚Ťi f─âc─âtori de minuni ╚Öi grabnici ascult─âtori la nevoile noastre. De aceea, ├«i ├«ndemn─âm pe pelerini s─â alerge cu credin╚Ť─â ╚Öi n─âdejde la sfin╚Ťii care au evlavie ╚Öi s─â le cear─â ajutorul ├«n orice problem─â.

Noi organizăm pelerinaje lunare în România, Grecia, Sfântul Munte Athos, chiar și în Ucraina. La Poceaev mergem în perioada aceasta pentru că e liniște în zona unde este amplasată, dar și în alte locuri sfinte.

Urm─âtoarele pelerinaje din agenda noastr─â sunt:

  • Nordul Bucovinei, Cern─âu╚Ťi, Boian ╚Öi B─ânceni – 11-12 Februarie
  • Grecia, Insula Corfu, Kefalonia – 19-26 Februarie
  • Sf├óntul Munte Athos – 21-26 Februarie
  • Lavra Poceaev – 22-26 Februarie
  • Grecia ├«n Duminica Ortodoxiei, Insula Corfu ╚Öi Insula Tinos – 03-11 Martie

Informa╚Ťii de contact
Website: www.emaus.md / www.emaustravel.ro
Telefon: Moldova (+373) 60 595 146 / România (+40) 744 848 704 (VIBER, WhatsApp)
Email: director@emaus.md / office@emaustravel.ro
Facebook: Centrul de pelerinaj ÔÇ×EMAUSÔÇŁ


Interviu realizat de P─ârintele diacon Ilie Cucu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img