Ultimele știri

Începutul Săptămânii Luminate marcat prin Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan

Astăzi, în a doua zi de Înviere, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit slujba specială a Sfintei Liturghii, specifică acestei săptămâni deosebite, cunoscută sub numele de Săptămâna Luminată.

Slujba a avut loc în Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și a fost oficiată în prezența soborului slujitor al Centrului eparhial. Într-o atmosferă plină de bucurie și sfințenie, credincioșii prezenți au avut ocazia să se închine la icoana Învierii și să primească binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala Academică a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”, dirijată de domnul Anton Dumbrava. Membrii coralei au interpretat cu o mare abilitate și sensibilitate cântările liturgice specifice acestei săptămâni, contribuind astfel la crearea unei atmosfere deosebit de liniștitoare și rugătoare. Vocea lor armonioasă și profundă a oferit credincioșilor un motiv în plus de a se simți binecuvântați și aproape de Dumnezeu în această perioadă specială de sărbătoare și de bucurie.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Petru a subliniat importanța acestei săptămâni, care reprezintă un timp de bucurie și lumină pentru creștini, marcând Învierea lui Hristos și începutul unei noi etape în viața lor duhovnicească, respectiv întreaga expresie liturgică a Bisericii Ortodoxe.

Slujba de astăzi este specifică Săptămânii Luminate și este o ocazie pentru credincioși să se roage și să se închine lui Dumnezeu, exprimând recunoștința lor pentru harul și iubirea Sa nemărginită. Această săptămână este o perioadă de mare sărbătoare pentru creștini și se caracterizează prin veselie, cântări de slavă și rugăciuni speciale.

De asemenea, în Săptămâna Luminată nu se fac metanii și nu se îngenunchează. Tot în această perioadă, Ușile Împărătești rămân permanent deschise și nu se fac pomeniri de obște pentru cei adormiți. Rânduiala înmormântării este, de asemenea, una specială.

După slujba Sfintei Liturghii, ÎPS Petru a binecuvântat credincioșii prezenți și a îndemnat la continuarea urcușului vieții duhovnicești și la împărtășirea bucuriei Învierii cu toți cei din jurul lor.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img