Ultimele știri

Înaltpreasfințitul Părinte PETRU, Mitropolitul Basarabiei, a participat la ceremonialul dedicat Centenarului Episcopiei Hotinului, actuala Episcopie de Bălți, alături de alți 5 ierarhi

Un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a sfințit joi, 31 august 2023, crucea de pe locul viitoarei catedrale episcopale din Bălți. Acest moment solemn a marcat împlinirea a o sută de ani de la înființarea Episcopiei de Bălți și a fost însoțit de rugăciuni pentru unitatea de credință și cultură în spațiul basarabean.

Slujba specială a avut loc pe Strada Burebista din Bălți, unde se găsește Centrul educațional „Anastasis” al Episcopiei de Bălți. Evenimentul a fost onorat de prezența a șase ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.

Din soborul slujitor au mai făcut parte: Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Antonie, Episcopul de Bălţi, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preoţi din administraţiile eparhiale ale Arhiepiscopiei Iaşilor, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopiei Huşilor şi Episcopiei de Bălţi, precum şi din parohiile şi mănăstirile celor patru eparhii menţionate.

Programul manifestării „Centenarul Episcopiei Hotinului (actuala Episcopie de Bălți) 1923–2023” a inclus o întâmpinare festivă, cu copii îmbrăcați în port popular, care au oferit buchete de flori și produse tradiționale. Soborul ierarhilor s-a închinat la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și la o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, ambele fiind părți importante ale patrimoniului Episcopiei de Bălți.

Mai mult de o mie de persoane, printre care se aflau personalități din viața socială și publică românească, au participat la această manifestare deosebită. Ei s-au rugat pentru unitatea de credință, de neam, de limbă și de cultură în Basarabia și au exprimat aprecierea și recunoștința față de Episcopul Antonie, care a slujit în mai multe parohii din Patria Mamă în ultimii ani.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a evidențiat istoria Bisericii din Basarabia și contribuția ierarhilor români la menținerea păcii și binecuvântării în regiune. La rândul său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a citit un mesaj din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a oferit o Sfântă Evanghelie Preasfințitului Antonie în semn de înaltă prețuire.

Conferențiarul universitar doctor Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a fost una dintre persoanele decorate și a subliniat importanța colaborării dintre universitatea pe care o conduce și Episcopia de Bălți pentru comunitatea academică bălțeană.

Soborul de clerici a sfințit la final crucea aflată pe locul unde va fi construită catedrala episcopală închinată Nașterii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, marcând astfel un moment semnificativ în istoria Episcopiei de Bălți.

Sursa reportajului video: Constantin Ciofu

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img