Ultimele știri

Înălțarea Domnului – prilej de pomenire a eroilor neamului

   La 17 mai 2018, de Praznicul Înălţării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău.

   După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi s-a deplasat la Cimitirul Eroilor din localitatea Tabăra, raionul Orhei, cimitir reinaugurat joi, 17 mai, cu suportul Ambasadei României în Republica Moldova.

   La cimitirul Eroilor Români de la Tabăra a fost oficiat un parastas de pomenire a tuturor eroilor români, căzuți în luptă pentru apărarea patriei.

    Prezenți la eveniment au fost, Excelența Sa, Domnul ambassador al României în R. Moldova Daniel Ioniță, dl colonel Cristi Ladaniuc, ataşatul militar al Ambasadei României la Chişinău şi dl maior Gheorghiță Tapalagă, ataşatul militar adjunct al Ambasadei României la Chişinău precum și alte oficialități de la Chișinău și București.

   Înaltpreasfinţitul Petru în cuvântul său s-a referit la semnificaţia Praznicului Înălţării şi la Ziua Eroilor care este şi sărbătoare naţională bisericească, prăznuită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

   Potrivit istoricilor, după cel de-al Doilea Război Mondial militari români au fost îngropați în peste 200 de cimitire, situate pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În perioada sovietică acestea au fost vandalizate, profanate, unele cimitire fiind transformate în ferme sau grajduri de vite. Începând din 2004, cu sprijinul financiar al României, 13 cimitire ale Eroilor Români au fost reabilitate. 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img