Centrul de Resurse „Călăuza solidarității” al MS Diaconia anunţă lansarea înscrierilor parohiilor în programul social „Susținerea de la distanță”
Programul „Susținerea de la distanță” este destinat familiilor social-vulnerabile aflate în criză temporară. Acceptați pentru acest proiect sunt:
1. Copii de varsta școlară din familii social-vulnerabile aflate în criză temporară.
2. Copii de varsta școlară din familii monoparentale.
3. Copii de varsta școlară din familiile în care un membru suferă de o boală incurabilă și al cărui tratament/întreținere necesită cheltuieli mari încât resursele pentru creșterea și educația copilului sunt insuficiente.
4. Copiii de varsta școlară, abandonați de părinți și crescuți cu greu de bunici.
5. Copii de varsta școlară a căror familie este în atenția asistentului social din primărie.
Se acceptă susținerea doar a unui copil din familie. Prioritate au familiile care fac parte din comunitatea religioasă și nu se acceptă familiile a căror dificultate este cauzată de consumul de alcool sau nedorința lor de a-si schimba situația. Nu vor fi acceptate nici cazurile susținute anterior în acest proiect.
Prin programul „Susținerea de la distanță”, familiile selectate vor primi un suport material sub forma de bunuri care valorează în jur de 30 euro/ lunar. Fiecare copil va primi acest ajutor timp de 10 luni (Septembrie 2017 – Iunie 2018).
Etapele înscrierii:
- Preotul paroh va selecta din parohie maxim 5 cazuri de copii de vârsta școlară din familii social-vulnerabile.
- Preotul paroh va completa ancheta socială pentru fiecare caz după modelul de mai jos.
Numele și data nașterii copilului
Adresa de domiciliu
Descrierea cazului
01.06.2007
str.Ulița
satul Nuștiu
Ion este un băiat de 10 ani și locuiește cu mama sa într-o casă mică construită de unul din străbunici. Tata băiatului i-a legatura foarte rar cu el și nu-i plătește pensie alimentară. Casa în care locuiesc ei e in situație avariată și în ea mai locuiește un unchiul al mamei care este paralizat la pat. Ion este un copil silitor, cu o reușita scolară medie. El duce lipsa de rechizite scolare și este nevoit să-și facă temele pe prispă pentru că casa este deconectată de la lumina electrică din cauza datoriilor. Ion nu are o masă corespunzătoare pentru pregătirea temelor. Mama sa este benificiară la garderoba socială, totuși pentru unele activități școlare Ion are nevoie de anumite lucruri pe care mama nu le poate cumpăra. Din cauza lipsei banilor, mama nu reușește să asigure alimentația copilului la școală și deseori Ion nu mănâncă până seara târziu. Mama copilului nu are un loc stabil de munca, lucreaza ocazional(100 lei/zi), dar banii pe care îi aduce nu sunt suficienți pentru întreținerea familiei. Mama dorește să învețe de croitoreasă și să muncească la interprinderea deschisă în localitate. Pentru a învăța la aceste cursuri Ion trebuie să ramână după lecții la program și să-și plătească prânzul de la școală. Un suport material pentru întreținerea copilului ar crea premizele ca mama lui Ion să urmeze cursurile de croitorie și să se angajeze la interprindere.
- Anchetele sociale vor fi prezentate în format word pe adresa de email: centrulderesurse.diaconia@gmail.com până pe date de 18.09.2017
Etapele selectării:
- Centrul de Resurse va evalua anchetele primite în conformitae cu criteriile enumerate mai sus și va transmite aceste solocitări către finanțator.
- Finanțatorul va selecta cazurile în funcție de posibilitatea de finanțare și de complexitate.
- După aprobarea finanțăriii, Centrul de Resurse va comunica preoților care dintre cazuri au fost acceptate.
Etapele de lucru:
- Preotul paroh va ridica lunar suma de bani transferați în lei Mdl de la contabilitatea MS Diaconia.
- Preotul paroh va procura bunurile necesare cu factură fiscală pentru ficare lună în parte.
- Preotul paroh va prezenta facturile fiscale în termenii stabiliți.
Va fi luata în considerație promptitudinea prezentării anchetelor (primul venit, primul servit).
Așteptăm anchetele în format word pe adresa de email: centrulderesurse.diaconia@gmail.com
Echipa Centrului de Resurse
Pr. Ioan Cosoi; Vechi Victoria