Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au participat la Sfințirea Marelui Mir, în Joia Mare, la Catedrala Patriarhală din București

Astăzi, 17 aprilie 2025, în Joia Mare din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Sinodul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu toți membrii Sfântului Sinod, pe esplanada Catedralei Patriarhale din București.

Evenimentul solemn și de mare încărcătură duhovnicească a fost marcat de sfințirea Marelui Mir, rânduială sacră și rară, săvârșită pentru a douăzeci și treia oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această lucrare sfântă are loc doar în cadrul Bisericilor Ortodoxe autocefale și reprezintă o mărturie vie a plinătății harului lucrător în sânul Bisericii.

Marele Mir a fost pregătit în primele trei zile ale Săptămânii Mari, la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București, în cadrul unei rânduieli speciale, implicând rugăciuni neîncetate, citirea Sfintei Evanghelii și amestecarea aromatelor sfinte, după o rețetă transmisă canonic din generație în generație.

La sărbătoarea liturgică au fost prezenți toți cei patru ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor;
  • Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți;
  • Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud;
  • Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

După oficierea slujbei, Marele Mir a fost transferat în 44 de amfore de argint, pregătite pentru a fi dăruite tuturor eparhiilor din cadrul Patriarhiei Române, inclusiv celor trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei. Acest dar de mare preț va fi folosit la mirungerea celor nou-botezați, la sfințirea bisericilor și a antimiselor, dar și în momente esențiale ale vieții liturgice și sacramentale.

Participarea Sinodului Mitropoliei Basarabiei la acest moment aniversar se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Patriarhiei Române (1925–2025), reafirmând comuniunea eclezială și unitatea în duh și credință a tuturor eparhiilor Patriarhiei Române, de pe ambele maluri ale Prutului.

Prin această prezență, Mitropolia Basarabiei își exprimă recunoștința și fidelitatea față de Biserica-Mamă, păstrând vie legătura spirituală și liturgică ce unește clerul și credincioșii din Republica Moldova cu întreaga Ortodoxie românească.

Credit foto: Luigi Ivanciu, Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina; Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului;

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.