Duminica a 6-a după Paști, sărbătorită prin Liturghie Arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

În Duminica a 6-a după Paști, numită în rânduiala patristică și liturgică „Duminica Luminării”, zi în care Evanghelia ne înfățișează minunea vindecării orbului din naștere, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din Chișinău.

Această duminică, de o adâncă încărcătură teologică, mai este considerată în Tradiția ortodoxă drept „Duminica luminării sufletului”, întrucât Mântuitorul Hristos nu doar deschide ochii trupului unui orb, ci și luminează ochiul inimii celor care cred în El. Evanghelia acestei zile ne învață că nu oricine vede cu ochii trupești este cu adevărat luminat, ci acela care Îl recunoaște pe Hristos drept Fiul lui Dumnezeu și I se închină cu credință.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei, care, prin cântările liturgice, a înălțat rugăciunea obștii către tronul Preasfintei Treimi, aducând tuturor celor prezenți un duh de pace și bucurie cerească.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Ilie Țîbuleac, preot slujitor al Paraclisului, care a tâlcuit duhovnicește sensurile evanghelice ale acestei zile mântuitoare:

„Orbul din naștere este chipul sufletului omenesc lipsit de lumina cunoașterii dumnezeiești. El nu știe, nu vede, nu distinge. Dar în atingerea mâinilor lui Hristos, în punerea tinăi pe ochii lui și în trimiterea la scăldătoarea Siloamului, vedem taina Botezului, taina vindecării firii omenești căzute. Iar Siloamul, care se tâlcuiește ‘trimis’, nu este altcineva decât Însuși Hristos, Trimisul Tatălui în lume, pentru luminarea și mântuirea noastră. Numai în lumina Lui putem vedea lumina; numai prin El putem dobândi vederea adevărată – nu cea biologică, ci cea duhovnicească, a adevărului, a dragostei și a vieții veșnice.”

După o intensă pregătire prin rugăciune și pocăință, mulți credincioși, dintre cei de toate vârstele, s-au împărtășit cu Sfintele și de viață făcătoarele Taine, gustând din Trupul și Sângele Mântuitorului — izvor de pocăință, de curăție și de viață nouă.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a rostit un cuvânt părintesc de binecuvântare și întărire, îndemnând poporul lui Dumnezeu să rămână statornic în lumina dreptei credințe și a vieții curate:

„Într-o lume în care întunericul gândirii fără Dumnezeu se adâncește, Biserica rămâne farul luminos care nu se stinge. Lumina lui Hristos nu este o simplă metaforă, ci o realitate tainică, trăită în rugăciune, în ascultare, în iubire și în iertare. Mergeți în pace și purtați această lumină în inimile voastre, în casele voastre, în tot locul unde Domnul v-a rânduit să fiți. Săptămâna aceasta să vă fie luminată de har, binecuvântată cu fapte bune și încununată cu nădejde.”

Astfel, Duminica vindecării orbului a fost trăită la Paraclisul mitropolitan nu doar ca o amintire a unei minuni din trecut, ci ca o lucrare vie a lui Hristos în viața credincioșilor, o chemare la luminarea ochiului inimii, la o vedere mai înaltă — vederea Adevărului, care ne face liberi.

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.