Ultimele știri

Credincioșii din Chișinău au sărbătorit praznicul împărătesc al Botezului Domnului alături de ÎPS Petru

Creștinii ortodocși din Basarabia care sărbătoresc pe data de 19 ianuarie una dintre cele mai mari și profunde sărbători domnești, dedicate evenimentului Botezului Domnului, au stăruit în rugăciune împreună cu Părintele Mitropolit Petru, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău.

În omilia adresată celor prezenți, rostită după citirea fragmentului evanghelic, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația Epifaniei Domnului Hristos, ca fapt de mare însemnătate pentru spiritualitate creștină, ce a deschis Cerurile și ne-a arătat Marea Taină a Sfintei Treimi.

„Prin coborârea în apele Iordanului, Mântuitorul a adus lumină lumii, făcând cunoscută adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu. Domnul Iisus Hristos a preschimbat apele şi odată cu ea, întreaga creaţie, pentru ca şi noi să fim transfiguraţi, arvuniți Împărăției și renăscuţi din nou în aceleaşi apă, prin botez. Aceasta este esența sărbătorii de astăzi.”

De asemenea, Înaltpreasfințitul Petru a explicat cum începe renaşterea spirituală a omului păcătos, adresând mai multe îndemnuri către credincioși:

„Cerurile s-au deschis odată cu Botezul Domnului. Să facem ce ne stă în putință, așa încât cerurile să se deschi­dă înaintea noastră pururea, iar apa cea cerească să ne inunde spre viața veșnică. Să ținem treji ochii voinței, ai conștiinței și ai inimii noastre, ca să nu ne limităm doar la cele omenești și pământești, ci ca să putem înțelege lucrurile minunate pe care ni le dăruiește Dumnezeu din preaplinul iubirii Sale.”

Din soborul slujitor au mai făcut parte: Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaje „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, Părintele Vlad Mihăilă, consilier eparhial, Părintele arhidiacon Maxim Sturza, secretar la Cabinetul mitropolitan, Părintele arhidiacon Constantin Olariu, secretar eparhial și Părintele diacon Ilie Cucu.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba sfinţirii apei (Agheasma Mare), care are o valență deosebit de importantă pentru desăvârșirea vieții creștine, din perspectiva expresiei lăuntrice. Efectele Aghesmei Mari sunt arătate prin însăşi rânduiala slujbei şi a rugăciunii de sfinţire, pe care Părintele Mitropolit a rostit-o cu voce tare:

„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”. 

Credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropirea cu apa proaspăt sfințită de către ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. De asemenea, au primit în dar câte o sticluță cu agheasmă pentru a fi consumată acasă pe nemâncate sau pentru stropitul caselor și a animalelor din gospodărie.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img