În Duminica a 16-a după Rusalii, pe 15 decembrie 2024, credincioșii s-au adunat în număr mare la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită cu părintească dragoste de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.
Atmosfera de rugăciune a fost întregită de armonia răspunsurilor liturgice oferite de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, care, prin cântările lor înălțătoare, au adâncit trăirea duhovnicească a celor prezenți.
În această Duminică a fost cinstit Sfântul Porfirie Cavsocalivitul, unul dintre sfinții cei mai apropiați vremurilor noastre, care s-a remarcat prin smerenie, dragoste jertfelnică și rugăciune neîncetată. Credincioșii au îndreptat rugăciuni către Sfântul Cuvios, cerându-i ajutor și mijlocire în necazuri și în căutarea păcii sufletești.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Ilie Cucu, consilier eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură, plin de înțelepciune, inspirat din viața și scrierile Sfântului Porfirie. Părintele Ilie a subliniat importanța punerii în lucrare a darurilor primite de la Dumnezeu, făcând trimitere la exemplul vieții Sfântului:
„Sfântul Porfirie ne învață că iubirea este cea mai mare virtute și că fără iubire, darurile noastre rămân neroditoare. El a lucrat cu sârguință talantul primit de la Dumnezeu prin rugăciune și prin ajutorul duhovnicesc oferit aproapelui, arătându-ne că adevărata sfințenie înseamnă comuniune și slujire smerită.”
În continuare, Părintele Ilie a amintit că fiecare creștin este dator să lucreze darurile încredințate lui de Dumnezeu, asemenea slujitorilor din Pilda Talanților: „Talantul nu trebuie îngropat, ci înmulțit, pentru ca el să rodească fapte bune, să fie lumină în viața noastră și a celor din jur. Sfântul Porfirie ne cheamă să trăim cu credință vie, să avem răbdare în încercări și să rămânem neclintiți în dragostea pentru Hristos.”
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile adânci ale Pildei Talanților (Matei 25, 14-30), accentuând responsabilitatea creștinilor în folosirea darurilor primite de la Dumnezeu:
„Pilda talanților ne arată cât de important este să lucrăm darurile primite spre slava lui Dumnezeu și spre binele semenilor. Fiecare dintre noi are o misiune sfântă în această lume și suntem datori să o împlinim. Dumnezeu ne-a dăruit daruri nu pentru a le îngropa, ci pentru a le înmulți, cu smerenie și cu multă râvnă. Fiecare faptă bună, fiecare gest de iubire sinceră și milostenie ne apropie de Împărăția Cerurilor.”
Înaltpreasfinția Sa a îndemnat credincioșii să ia aminte la exemplul Sfântului Porfirie Cavsocalivitul, care a lucrat talantul credinței printr-o viață de rugăciune și de slujire a aproapelui:
„Sfântul Porfirie ne arată cum poate omul să se sfințească în lumea aceasta, prin iubire, smerenie și jertfă. El a trăit pentru ceilalți, aducând alinare celor suferinzi și lumină celor aflați în întuneric. Aceasta este chemarea fiecăruia dintre noi: să fim lumină în lume și să arătăm, prin faptele noastre, că suntem slujitorii lui Hristos.”
La final, credincioșii au primit binecuvântarea arhierească și au plecat acasă întăriți în credință și în nădejde, cu inimile pline de bucurie duhovnicească și îndemnul de a lucra darurile primite spre mântuirea sufletelor lor și spre slava lui Dumnezeu.