În prima zi a anului 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2024 drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Acest act a fost un prilej pentru Biserica Ortodoxă Română de a atrage atenția asupra importanței pastorației și îngrijirii bolnavilor, precum și de a comemora viața și faptele sfinților vindecători care au slujit în Biserica Ortodoxă.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod, a dat citire actului sinodal prin care a fost aprobată proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024.
Text integral:
Proclamarea anului 2024 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”
(Catedrala Patriarhală, luni, 1 ianuarie 2024)
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 9 februarie 2023, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.
Propunerea Cancelaria Sfântului Sinod pentru două teme, omagială și comemorativă, pentru anul 2024, este argumentată în special prin creşterea accelerată din ultimii ani a numărului de oameni afectaţi de bolile clasice şi de adicții multiple actuale.
Având în vedere că viaţa şi sănătatea omului sunt daruri ale lui Dumnezeu faţă de care Biserica îşi arată mereu grija şi responsabilitatea, dedicarea anului 2024 unei atenții sporite către oamenii bolnavi sau afectați de dependențe (adicții, patimi) se va reflecta și în plan social-filantropic şi social-medical în instituțiile medicale înființate și administrate de Biserică (cabinete medicale, centre de recuperare, spitale), dar și în instituțiile medicale de stat, prin cooperarea dintre preoți și medici sau psihologi.
De asemenea, comemorarea în anul 2024 a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român este un moment favorabil de sporire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale.
Potrivit programului cadru (liturgic, cultural şi mediatic),
I. În primul semestru al anului 2024 va fi tratată tema: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, care va fi prezentată astfel:
- Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură;
- Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor;
- Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române.
II. În al doilea semestru al anului 2024 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, care va fi prezentată astfel:
- Hristos, doctorul sufletelor și trupurilor noastre;
- Sfinții doctori fără de arginți și sensurile cinstirii acestora;
- Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii.
În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și sociale, Sfântul Sinod a hotărât:
- aprobă declararea anului 2024, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”;
- aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor şi Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginţi”.
Președintele Sfântului Sinod
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa articol: Basilica.ro