În a cincea Duminică din Sfântul și Marele Post, închinată Cuvioasei Maria Egipteanca, ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a săvârșit Sfânta și Dumnezeiască Liturghie în Parohia “Sf. Ier. Grigorie Palama” din municipiul Chișinău (preot paroh Nicolae Crețu, consilier eparhial pe probleme de misiune, pastorație și asistență socială).
Ziua de 14 aprilie 2019 a reprezentat pentru Parohia “Sf. Ier. Grigorie Palama” din Chișinău un moment de mare bucurie și împlinire. După o perioadă de 5 ani, în care comunitatea de credincioși ai acestei Parohii și-a desfășurat activitatea în incinta fostei Policlinici ”Mezon” (decembrie 2013 – noiembrie 2016, str. Florilor 32/2), apoi la demisolul Gimnaziului cu profil teatral ”I. L. Caragiale” (noiembrie 2016 – martie 2019), s-a reușit împlinirea unui gând sfânt, acela de avea propriul lăcaș de rugăciune, închinat lui Dumnezeu și de a înălța în municipiul Chișinău o nouă biserică a Mitropoliei Basarabiei.
Bucuria a fost și mai mare, pentru că ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei a pășit pragul acestei biserici pentru a săvârși Sfânta și Dumnezeiască Liturghie și pentru a-i binecuvânta pe enoriașii acestei parohii, în frunte cu părintele paroh. Dumnezeiasca Liturghie a fost precedată de o slujbă de sfințire și de binecuvântare a noului sfânt lăcaș.
Însoțit de un sobor de preoți și diaconi, ÎPS Petru a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un număr mare de credincioși într-o atmosferă încărcată de pace, bucurie și rugăciune.
În predica rostită la finalul Sfintei Slujbe, ÎnaltPreasfinția Sa a menționat că „perioada de până la Paști este o perioadă de pregătire. Așa cum Sfinții Apostoli nu erau destul de pregătiți să înțeleagă cuvintele Mântuitotorului când spune că ”vremea este aproape”, noi oamenii suntem chemați să înțelegem pentru ce a venit Mântuitorul Hristos în lume. Totodată în această duminică se vorbește despre Cuvioasa Maria Egipteanca, care a făcut pasul de la o viață deplorabilă, la o viață de sfințenie. Această Maică egipteană ne îndeamnă nu să părăsim lumea, ci păcatele din lume, să ne îndreptăm spre faptele rugăciunii și ale iubirii de Dumnezeu. Dumnezeu ne iartă, dar noi de multe ori fiind neputincioși nu putem ierta, din cauza invidiei și zavistiei, dar dacă ne vom ruga lui Dumnezeu, El ne va ajuta să o facem.
Această lucrare de zidire, ”a nașterii noi” a acestei biserici era așteptată demult, amplasată într-un loc pitoresc și frumos, așezat lângă traseu, în loc accesibil.”
ÎPS Petru a apreciat răbdarea și calitățile părintelui Nicolae, care a depășit toate ispitele prin care a trecut și pentru realizările frumoase l-a decorat cu distincția bisericească Dreptul de a purta Crucea Aurită.
Părintele Nicolae a mulțumit Înaltului Ierarh al Mitropoliei Basarabiei pentru vizită și binecuvântare arhierească, invitându-l și cu alte ocazii în mijlocul comunității lor.
P.S. Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, din mun. Chișinău, Republica Moldova, a fost înființată la data de 19 decembrie 2013. Forțată de anumite împrejurări, a fost determinată să se mute dintr-un spațiu în altul de câteva ori. Indiferent de toate problemele întâmpinate comunitatea s-a dezvoltat sub aspectul numărului de enoriași, al proiectelor și activităților parohiale:
- Școala Duminicală – din anul 2013 (pentru copii cu vârstele între: 3-7 ani și 8-14 ani);
- Școala de Catehizare – din anul 2013 (Clubul Tinerilor și Școala de Catehizare pentru Maturi);
- din anul 2012 – Bibliotecă Parohială ” Sfântul Ierarh Grigorie Palama”;
- Tabără de Vară pentru Copii (ateliere: Pictură pe Sticlă, Confecționarea Metaniilor, Turism etc) – între anii 2014-2015;
- trei periodice: Buletin Parohial ”Lumina Taborului” – din anul 2014, Ziarul Copiilor ”Trepte spre Cer” – din anul 2014, Buletin Parohial ”Свет Фавора” – din anul 2018;
- trei proiecte social-filantropice – din anul 2013: ”Dar din Dar”, ”De Sărbători alături de Voi” și ”Să dăruim Lumină”;
- două proiecte de spiritualitate și tradiție: din 2017 – ”Psaltirea lui David”; din 2014 – ”E vremea colindelor”
- trei tipuri de Consiliere: juridică, medicală și logoped (anii 2014 – 2016)
- Iarmaroc de Caritate (în Postul Crăciunului) – din anul 2014;
- Garderoba Socială;
- Altele: Pelerinaje, Întâlniri Duhovnicești, Ateliere de creație, diverse Activități de Voluntriat.
În prezent, Parohia își desfășoară sfintele slujbe și activitățile menționate anterior la primul nivel al sfântului lăcaș (demisolul) situat în mun. Chișinău, str. Operațiunea Iași-Chișinău, nr.29 (la ieșirea din municipiul Chișinău).
FotoCredit: Pr. Nicolae Crețu
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.