Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu aşteaptă schimbarea noastră: să devenim mai buni, mai înţelegători, mai toleranţi”

Sâmbătă, 19 august 2017, ziua când creştinii ortodocşi, care respectă sărbătorile pe stilul vechi, au  prăznuit Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din sectorul Ciocana, municipiul Chişinău (preot paroh PC părintele protoiereu Vasile Lupanciuc).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui Vasile, a familiei sale şi a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş. Conform tradiţiei, PS Antonie a sfinţit strugurii, nouă roadă a viţei de vie, împreună cu celelalte poame.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la semnificaţiile sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru viaţa creştinului şi l-a felicitat pe părintele Vasile

cu împlinirea a treizeci şi cinci ani de slujbă preoţească.

Vorbind despre schimbarea modului de a gândi şi a vieţui a fiecărui creştin, PS Antonie, între altele, a spus: „Schimbarea la Faţă a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ne îndeamnă şi pe noi la schimbare. În fiecare zi putem pune început bun. Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a schimbat la Faţă când se ruga. Şi noi avem nevoie de rugăciune dacă dorim să ne schimbăm viaţa. Dumnezeu aşteaptă schimbarea noastră: să devenim mai buni, mai înţelegători, mai toleranţi. În rugăciune nu suntem singuri, în rugăciune suntem cu Dumnezeu, în rugăciune primim ajutor de la Dumnezeu. Fără Dumnezeu nu putem face nimic”. „Să ne rugăm mai mult, să ne rugăm mai fierbinte, dacă dorim să fim plăcuţi lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

Vorbind despre activitatea părintelui Vasile, PS Antonie, între altele, a subliniat: „Astăzi părintele Vasile împlineşte treizeci şi cinci de ani de preoţie. Din 1982 este slujitor al altarului. O perioadă frumoasă de păstorire cu mari roade. Aşa a rânduit Dumnezeu ca părintele Vasile să înalţe trei biserici. Ce rânduială sfântă! Două le-a ridicat deja, a treia o înalţă, aici, în curtea Liceului. Construcţia o vedem cu toţii. Mare lucrare. A fost ideea dlui Valentin Berezovschi, directorul Liceului Teoretic „Mihail Berezovschi”, să înalţe o biserică în memoria părintelui compozitor Mihail Berezovschi. Şi Dumnezeu a rânduit ca această lucrare de mare jertfă să-i revină părintelui Vasile. Bunul Dumnezeu să vă ajute. Mulţumim părinte Vasile pentru dăruire şi dragoste, pentru că doar cu dragoste mare de Dumnezeu poţi să înalţi sfinte lăcaşe. Părintele Vasile se implică şi în şcoală. Predă religia. Pregăteşte generaţiile de mâine să fie buni creştini. Misiune sfântă pentru care îi mulţumim şi în care trebuie să se implice fiecare păstor”. „Întru mulţi şi fericiţi ani, părinte Vasile, şi păstorire îndelungată cu roade bogate în Grădina Domnului”, i-a urat PS Antonie păstorului comunităţii „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din sectorul Ciocana, municipiul Chişinău.

Părintele Vasile i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din sectorul Ciocana, municipiul Chişinău a fost înfiinţată, prin decret mitropolitan, la 19 aprilie 2010, avându-l ca îndrumător duhovnicesc pe PC părintele protoiereu Vasile Lupanciuc. Prin bunăvoinţa dl Valentin Berezovschi, directorul Liceului Teoretic cu profil de arte „Mihail Berezovschi”, comunitatea a amplasat un vagon pe teritoriul Liceului, în interiorul căruia a fost amenajat un paraclis. În ziua de 15 aprilie 2011, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, un sobor de preoţi, condus de PC preot Ioan Cosoi, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat slujba de sfinţire a vagonului-paraclis. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în sâmbăta lui Lazăr, 16 aprilie 2011, de către părintele paroh Vasile Lupanciuc. Sfânta Liturghie din ziua de 19 august 2017, oficiată de către PS Antonie de Orhei este prima slujbă arhierească oficiată în mijlocul acestei comunităţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img