Ultimele știri

PS Antonie: „Sfinţii ne învaţă cum să ne asemănăm cu Dumnezeu”

Marţi, 30 ianuarie 2018, ziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi (preot paroh Petru Botezatu). 

PS Antonie s-a aflat la Bălţi la invitaţia preoţilor din Episcopia de Bălţi, care au dorit ca patronul spiritual al episcopului vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului să fie cinstit în Episcopia de nord a Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Slujbă, PS Antonie s-a referit la viaţa Sfântului Antonie, rolul sfinţilor în viaţa creştinilor şi misiunea preoţilor Mitropoliei Basarabiei, care sunt chemaţi să propovăduiască adevărul Evangheliei, dar şi adevărul de neam şi de istorie a acestui pământ.

Vorbind despre sfinţi, PS Antonie, între altele, a spus: „Sfinţii sunt mijlocitorii noştri la Tatăl Ceresc şi modele de urmat în cele ale sfinţeniei. Sfinţii ne învaţă cum să ne asemănăm cu Dumnezeu, cum să ne apropiem de El şi cum să moştenim viaţa veşnică. Sfinţii a căror nume purtăm să-i invocăm, zilnic, în rugăciunile noastre şi ei nu vor întârzia să ne vină în ajutor”. „Purtând numele unui sfânt, noi nu mai suntem singuri în lupta noastră cu întunericul păcatului. Să-i cinstim pe sfinţi şi să-i rugăm să mijlocească fericirea veşnică şi pentru noi”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu şi Sfântului Antonie pentru ajutorul primit şi pentru rânduiala sfântă de a aduce slavă şi mulţumire în această zi binecuvântată prin oficierea Sfintei Liturghii la Bălţi. PS Antonie a mulţumit şi soborului de preoţi şi diaconi, care au coliturghisit alături de Preasfinţia Sa, părintelui Petru, parohul bisericii „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” şi creştinilor prezenţi, în număr semnificativ, la Sfânta Liturghie, într-o zi obişnuită din săptămână şi celor care l-au felicitat cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice. PS Antonie a adus mulţumiri Preacucernicului Părinte Radu Constantin Zaiţ dimpreună cu enoriaşii de la parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”  din Botoşani pentru darul deosebit – un veşmânt arhieresc cusut cu elemente naţionale.

PS Antonie i-a felicitat pe creştinii care poartă numele de Antonie şi Antonia cu sărbătorirea zilei onomastice.

PS Antonie a apreciat şi de data acesta activitatea misionară a părintelui Petru Botezatu, care cu multă jertfă a ridicat un sfânt locaş în Bălţi.

Părintele Petru i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare, subliniind că este pentru a doua oară când vine în mijlocul comunităţii „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ” din oraşul Bălţi. „Este o zi binecuvântată pentru noi şi Preasfinţia Voastră vă mai aşteptăm să ne aduceţi binecuvântare arhierească şi cu alte ocazii”, a spus părintele Petru.

Istoric: Piatra de temelie a bisericii „Naşterea Domnului” din Bălţi a fost sfinţită, în 2004, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. În 2006 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în paraclisul amenajat la demisolul bisericii. În 2008, de Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în noua biserică.

Părinte Petru a ridicat mai multe sfinte lăcaşe: în satul Donduşeni a ridicat o biserică, apoi a ridicat altă biserică până la acoperiş în suburbia Octombrie a oraşului Bălţi. La Chişinău a întemeiat o mănăstire pe strada Columna. Tot în Chişinău a amenajat un paraclis în incinta Fabricii de covoare „Floare”. La Floreşti o ridicat o altă biserică, unde a slujit 10 ani. În incinta Casei pentru invalizi din Bălţi a amenajat un paraclis. Tot în Bălţi, pe strada Donici, din sectorul 7 al oraşului, a înălţat o biserică cu hramul „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, unde oficiază sfintele slujbe în prezent. Multe locaşuri ridicate de părintele Petru au fost acaparate, în mod abuziv, de preoţii structurii locale a Patriarhiei Moscovei. Pentru unele cum e cazul bisericii „Acoperemântul Maicii Domnului” din Floreşti, părintele a ajuns şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

PS Antonie a mai slujit în mijlocul comunităţii „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi în ziua de 27 septembrie 2014, când a fost oficiată prima slujbă arhierească în sfântul locaşul Mitropoliei Basarabiei din Bălţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img