Ultimele știri

PS Antonie: „Nu ştim să ne cinstim eroii”

Marţi, 21 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului împreună cu PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău l-a vizitat pe domnul Iurie Marian, invalid de gradul I, participant la războiul din Afganistan şi cel de pe Nistru.

Clericii Mitropoliei Basarabiei i-au adus domnului Marian 250 kilograme de cărbuni şi o ladă de mere proaspete. Merele sunt darul unui bun creştin din satul Ocolina, raionul Soroca, pe nume Vasile Eftodi, iar cărbunii au fost procuraţi de un alt creştin, care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Domnul Marian a mulţumit mult pentru daruri, atât pentru mere, cât şi pentru cărbuni, menţionând că mai are în rezervă doar un singur sac de cărbuni, invitându-i pe clerici să ia cunoştinţă de condiţiile de trai. Clericii, care nu sunt pentru prima dată în vizită la dl Marian, au constat că eroul de la Nistru, care este ţintuit într-un scaun cu rotile, îşi duce traiul în continuare, în condiţii dezastruoase. Pensia domniei sale de 1200 de lei nu-i permite să-şi cumpere medicamentele necesare (având mai multe internări în spital, unde a suportat mai multe intervenţii chirurgicale), hrană şi lemne de foc, astfel fiind nevoit să îndure şi foame şi frig într-o încăpere (asupra căreia nu are acte) dintr-o fostă grădiniţă de copii de pe strada Gării №1 din Chişinău.

PS Antonie i-a spus dlui Marian că darurile sunt făcute de oameni creştini şi au fost aduse în aceste zile, când se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea conflictului pe Nistru şi pentru ai aduce mulţumiri pentru jertfa sa din anul 1992, când, împreună cu alţi bravi ostaşi, s-a ridicat în apărarea integrităţii teritoriale a R. Moldova. PS Antonie, între altele, a specificat: „Aceste mici daruri, care sunt mai mult simbolice, se doresc a fi şi o sensibilizare a tuturor concetăţenilor noştri faţă de această categorie de oameni, care au rămas cu infirmităţi în urma războiului de pe Nistru. Vă mulţumim pentru sacrificiu şi Bunul Dumnezeu să vă dea putere să luptaţi în continuare pentru sănătate. Este cunoscut faptul că nu aveţi parte de un ajutor pe măsura necesităţilor. Şi nu sunteţi unicul în această situaţie”. „Ceva se întâmplă, totuşi, cu noi. Nu ştim să-i preţuim pe cei care s-au sacrificat pentru liniştea noastră, nu ştim să ne cinstim eroii. Tristă realitate şi mare păcat”, a spus PS Antonie.

Conflictului de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992 şi a durat până pe data de 21 iulie 1992. Cele mai grele lupte pentru integritate R. Moldova s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina. În urma acestui conflict aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img