Ultimele știri

PS Antonie: „În fiecare semen neajutorat suferă Hristos”

Duminică, 19 februarie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Costuleni, rn. Ungheni (preot paroh protoiereu mitrofor Anatolie Sârghi, protopop de Ungheni).

După Sfânta Slujbă, PS Antonie a oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „ Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Costuleni şi a oficiat Slujba Parastasului pentru sufletul adormitei roabei lui Dumnezeu, Eudochia, mama părintelui Anatolie, la patruzeci de zile.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din duminica Lăsatului sec de carne (a Înfricoşătoarei judecăţi) şi la activitatea pastoral-misionară a părintelui Anatolie.

Referindu-se la prezenţa lui Hristos în lume, PS Antonie, între altele, a spus: „Un adevăr pe care ni-l descoperă textul Evangheliei de astăzi este că Hristos este tainic prezent în aproapele nostru. Hristos este prezent în cel care nu are cu se îmbrăca, în cel care nu are ce să mănânce, în cel care este însetat, în cel care se află în spital, în cel care se află în temniţă, în cel străin, care caută un adăpost. În fiecare semen neajutorat suferă Hristos. Şi de felul cum răspundem necazurilor prin care trece aproapele nostru vom fi aşezaţi de-a dreapta sau de-a stânga la Judecata de Apoi, ne vom alătura celor binecuvântaţi sau celor blestemaţi”. „Să ne străduim ca prin faptele noastre să dobândim binecuvântarea lui Dumnezeu şi Împărăţia Cerurilor”, a îndemnat ierarhul Mitropoliei Basarabiei.

.PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Anatolie, care este şi protopop de Ungheni, menţionând implicarea jertfelnică în misiunea Bisericii, amintind şi despre organizarea Taberei Spirituale a Mitropoliei Basarabiei, în vara anului 2016, la Mănăstirea „Adrian şi Natalia” de la Costuleni, unde s-au odihnit în jur de două sute de copii. PS Antonie i-a îndemnat pe creştinii din Costuleni să-şi preţuiască păstorul „pentru că este un preot cu dragoste de misiunea la care a fost chemat”.

PS Antonie a apreciat prezenţa mare a creştinilor la sfânta biserică, încurajându-i pe creştini să frecventeze sfântul locaş în duminici şi sărbători, aducând cu ei pe copii, pe cunoscuţi şi pe vecini. „Le facem un mare ajutor apropiaţilor noştri, dacă reuşim să-i aducem la sfânta biserică. Poate cel mai mare bine facem pentru ruda noastră, vecinul nostru, dacă îi ajutăm să se apropie de cele sfinte şi să vieţuiască după voia lui Dumnezeu”, a spus PS Antonie.

Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a dăruit părintelui Anatolie câteva cărţi pentru biblioteca parohială, iar fiecare creştin prezent la slujbă a primit din partea PS Antonie cărticele cu acatiste către Maica Domnului.

Părintele Anatolie a mulţumit pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să mai vină la Costuleni şi cu alte ocazii.

La sfânta slujbă a fost prezent şi PC preot Mihai Popa, paroh al bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Bicaz II, jud. Neamţ, România.

Conform recensamintului din anul 2004 populatia este de 3 111 locuitori. Biserica din Costuleni a fost construită în anul 1905. Toată cărămida pentru ridicarea sfântului locaş a fost arsă într-un cuptor construit în lutăria satului. Lucrările de construcţie au fost coordonate de preotul Vichentie Cuma, care este înmormântat în curtea bisericii. În anul 1969, autorităţile sovietice ateiste, împreună cu alte sute de sfinte lăcaşe, au închis şi biserica din satul Costuleni. Serviciile religioase pentru creştinii din Costuleni, până la redeschiderea sfântului locaş în anul 1990, au fost oficiate de preotul din satul vecin Măcăreşti. Din 1990, preot la Costuleni este părintele Anatolie Sârghi. În anul 2006, costulenenii au decis să revină la unica structura eclesiastică canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img