În după-amiaza zilei de vineri, 6 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat, în satul Visoca, rn. Soroca, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor visocenilor deportaţi de regimul totalitar comunist în Siberia şi trecuţi la Domnul.
În faţa celor adunaţi, în mijlocul satului, au vorbit supravieţuitorii deportărilor siberiene şi PS Antonie. Dl Nicolae Ciuntu, originar din Visoca, a vorbit despre calvarul prin care i-a fost dat să treacă fiind dus în Siberia la vârsta de paisprezece ani şi despre efortul depus pentru a ridica un monument, la Visoca, în memoria victimelor regimului totalitar comunist. Şi dna Maria Ciuntu a vorbit despre suferinţele pe care le-a îndurat în Siberia.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la drama deportărilor pentru acest spaţiu şi la consecinţele ridicării celor mai gospodari oameni din satele R. Moldova şi ducerea lor în ţinuturi îndepărtate.
PS Antonie, între altele, a spus: „Deportările au constituit o mare tragedie pentru acest spaţiu. În Siberia au fost duşi oamenii gospodari, cei care constituiau coloana verticală a vieţii sociale, religioase şi morale a satului. Dacă satul nostru trece astăzi printr-o criză spirituală, rădăcinile acesteia trebuie să le căutăm în deportări. O dată cu deportarea a celor mai gospodari oameni, viaţa satului a fost perturbată, încât consecinţele se resimt şi astăzi. Unica vină a celor deportaţi a fost că au fost harnici, oneşti şi cu credinţă în Dumnezeu. Vedem cum, din dorinţa cuiva, poate veni peste oameni un marea necaz care le marchează întreaga viaţă. Vedem cum într-o singură noapte, din moftul unui oarecare străin de neam şi de aceste ţinuturi, se pot schimba destine. Astăzi la Bălţi am asistat la nişte drame sufleteşti a celor deportaţi. Victimele deportărilor îşi plângeau necazul într-o limbă străină. Nici suferinţa nu şi-o puteau spune în limba lor. Mare tragedie”. „Aş vrea să mă adresez profesorilor de istorie, dacă sunt aici. Ar fi bine ca acest loc, unde s-a ridicat acest monument şi de unde au fost încărcaţi în cele paisprezece camioane şi au fost duşi în Siberii de gheaţă consătenii dumneavoastră, să fie un loc unde să se petreacă cel puţin o lecţie de istorie cu fiecare clasă de la şcoala din sat. Nu avem voie să uităm tragedia prin care au fost nevoiţi să treacă confraţii noştri. Aceasta este istoria noastră şi noi nu avem voie să o uităm”, a mai spus PS Antonie.
În drum spre Visoca, PS Antonie a vizitat cimitirul ostaşilor români din satul Stoicani, rn. Soroca, unde părintele Sorin Huluţă, protopop de Soroca şi Floreşti, i-a vorbit Episcopului de Bălţi despre mersul lucrărilor de reconstrucţie şi reamenajare a cimitirului. Lucrările de reconstrucţie şi reamenajare a cimitirului ostaşilor români de la Stoicani se efectuează cu sprijinul financiar a părintelui Sorin şi ajutorul comunităţii „Sfinţii Brâncoveni” din Soroca.
Apoi, PS Antonie a vizitat biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Alexandru cel Bun, unde părintele Iulian Damian, parohul bisericii din localitate i-a vorbit Preasfinţiei Sale, despre mersul lucrărilor de fixare a mozaicului sfântului ocrotitor de la intrare în biserică.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi